Ne faturaları ne de maliyeti karşılayacak güç yok

Artan dükkan kirası, maliyeti derken esnaf, gelen yüksek elektrik faturalarıyla birlikte daha da zorlandığını söylüyor.

Elektrik şirketlerinin elektriğin kilowattını devletten 32 kuruşa alıp ortalama 160 kuruşa satması sonucu hanelere ve işletmelere yansıyan fahiş fiyattaki faturalar herkesi isyan ettirdi.

Mardin’de, Şırnak’ta, Diyarbakır’da ve birçok Kürt ilinde halk sokaklara çıktı. Yine Türkiye’nin birçok ilinde buna dair açıklamalar yapıldı.

İstanbul Kadıköy’deki birçok esnaf da camlarına gelen elektrik faturasının miktarını asarak ‘Geçinemiyoruz’ diyor.

Henüz ortak bir eylemlilik olmasa da gelen faturalara her yerden ciddi itirazlar yükseliyor.

GÜNLÜK MASRAFIMIZ 500 LİRA ARTTI

Moda Sahnesi kurucusu ve tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan da bu faturalara itiraz edenlerden. Hükümetin çeşitli ‘düzenleme’ açıklamalarını da yeterli görmüyor. Zira 7 bin lira civarında gelen salonun faturası zamlarla birlikte 20 bin liraya gelmiş durumda.

Dahası Moda Sahnesi, devletin sakıncalı görerek ödenek vermediği tiyatrolardan bir tanesi.

Aydoğan, hem salgının getirdiği büyük yük hem de ekonomik krizle oluşan faturalar karşısında yalnız bırakılmış özel tiyatroların faturaları dahi ödememesi gerektiğini söylüyor : “Zamların geri alınması hatta mümkünse bu faturaları da ödemememiz lazım. Zira salgınla birlikte seyircinin yarısı gitti. Kendini güvende hissedenler giriyor ama salonu tam kapasite dolduracak bir akış yok. İnsanlar oyunlara gelmekten korkuyor. Eylül ayında dolar 7-8 lirayken öğrenci 50, tam bilet 85 lira yapmıştık ama şimdi dolar 14 lira. O kazanç, dolar bazında yarı yarıya düştü. Bu da günlük masrafımızın 500 lira artması anlamına geliyor. Tuvalet kağıdının fiyatı artıyor günlük maliyete yansıyor, kira artıyor günlük maliyete yansıyor, elektriğe zam geliyor yine günlük maliyete yansıyor ama gelir azalıyor. Bu koşullarda tiyatro salonunun ayakta kalabilmesi zor hatta büfeyi bile ayakta tutmak zorlaştı. Tüm zamların geri alınması gerekli. Bu işleri sürdürmemiz isteniyorsa tabii. 30 kişinin geldiği salonla nasıl sürdüreceğiz? Biz salona giriyoruz ve sadece ışık yakıyoruz, nasıl tasarruf edelim? Tek avantajımız daha tasarruflu LED ışık kullanmak ama ona rağmen 20 bin lira fatura geldi. Faturayı ilk verdiklerinde şaka sandım, inanamadım. Zaten 32 kuruşa şirketlere satıldığı haberleri de çıktı. Demek ki bunun üzerinden fahiş bir kazanç da var ve bunun yükü bize bindiriliyor.”

ÇİKOLATA BİR AYDA 130’DAN 500 LİRAYA ÇIKTI

Ezgi de Kadıköy’deki esnaflardan biri. Kredi çekerek kurdukları 7 metrekarelik dükkanlarına gelen elektrik faturası 1500 lira. Daha öncesinde elektrikli ısıtıcı da olmasına rağmen faturanın 500 ile 600 lira civarı geldiğini anlatıyor: “7 metrekare dükkana gelen faturaya inanamadık. Zaten kredi ile kurduk ama alıcısı olursa devretmeyi düşünüyoruz. Sadece faturalar değil maliyetler de çok arttı. Ben waffle yapıyorum. Çileğin kilosu 50 lira. Waffle sürülen çikolata sadece bir ay içinde 130 lira civarından 500 liraya çıktı. Önce krediye çalışıyorduk, sonra kira için dükkan sahibine, şimdi de elektrik şirketlerine. Artan maliyeti yansıtmamaya çalışıyoruz ama bu defa kazanç diye bir şey kalmıyor elimize. Dediğim gibi devretmeyi düşünüyoruz.”

ESNAF EYLEM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR

Adını vermek istemeyen bir bar işletmecisi de artan elektrik faturalarına itiraz edenlerden.

Esnafın kendi arasında bir eylem için konuştuğunu ve önümüzdeki günlerde netleşeceğini ifade ediyor: “3 bin lira civarında gelen faturamız 12 bin lira geldi. Burada şöyle bir şey de oldu, hatta hanelere de aynısı oldu: Aralık ayı faturamız gelmedi ve zamlardan sonra ocak ayının 15’i gibi okumaya geldiler sayaçları. Bazı komşu esnaflara 100 bin liranın üzerinde fatura geldi. İtiraz için Enerjisa’ya gittik ama oradaki görevli, açık açık bir şey yapamayız, dedi.

Biz kendi Whatsapp gruplarımızda esnaflar olarak ne yaparız ederiz diye düşünüyoruz, konuşuyoruz. Müşterilerimiz ve dostlarımız da destek veriyor. Çünkü bu faturalar, ayrıca alkole gelen zamlarla da artık bu yükün altından kalkamayacak esnaflar olduğunu biliyoruz. Hatta virüs sebebiyle kapanma gelse bununla birlikte açılmayacak çok mekan var. Bizim mekanları işletirken tasarruf yapma imkanımız da yok. Nasıl yapacağız ki! Kocaman mutfak ve içinde yiyeceklerin olduğu dolaplar 7/24 çalışıyor. Aynı zamanda içkilerin soğuk tutulması lazım. Bu anlamda zamların geri alınması dışında bir seçenek yok.”