‘Ne olursa olsun Rêber Apo’nun ideolojisini yaşatacağız’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Uluslararası Komplo sonucu esir alınmasının ardından Kürt halkını ve gerillayı bitireceğini zanneden düşmanın yanıldığını belirten HPG gerillaları, “Ne olursa olsun Rêber Apo’nun ideolojisini yaşatacağız" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998 yılında başlatılan Uluslararası Komplo’nun üzerinden 25 yıl geçti. Komplonun yıl dönümüne ilişkin konuşan HPG gerillaları, komplonun asıl amacına ulaşamadığını vurguladı. Komplo ile Kürt halkını bitireceğini düşünen egemen güçlerin yanıldığını belirten gerillalar, Kürt Özgürlük Hareketi’nin çok daha güçlü bir durumda olduğunu ifade etti.

HPG gerillalarının 9 Ekim Uluslararası Komplo’nun yıldönümüne ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

HPG Gerillası Diyar Mardîn: Öncelikle Rêber Apo’ya canı gönülden sevgilerimi iletiyorum. Uluslararası Komplo sürecinde ‘Güneşimizi Karartmazsınız’ eylemi ile Rêber Apo etrafında çember olan ve bu uğurda canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ile anıyorum. Komplocu güçler ve bu komploda yer alan devletler iyi bilsin ki; bedenleriyle Rêber Apo’nun etrafında ateşten çember olan fedailer her zaman olacaktır ve komplonun asıl amacına ulaşmasına müsaade etmeyecektir. Bugün Medya Savunma Alanları’nda bu kahraman şehitlerimizin fedai çizgisi devam ediyor. Bu hakikatimizdir, gerçeğimizdir. Şüphesiz komplo ideolojik olduğu kadar işgalci güçlerin tarihten bu yana Kurdistan’ın yok edilmesi ve özgür olmaması üzerine birbirlerine verdikleri sözle de bağlantılıydı. Bilindiği gibi Türk devletine gardiyanlık görevi verilmişti.

Rêber Apo İmralı’ya getirildiğinde işin içinde CPT de vardı. Bu yüzden Avrupa hukuku, CPT ya da diğer kurumların devreye gireceğine dair bir beklentimiz yok. Çünkü zaten komployu birlikte geliştirdiler. Biz sadece Rêber Apo’nun fikir ve ideolojisine bağlıyız. Umudumuz Rêber Apo’nun fikir ve ideolojisi, halkımız, özgürlükçü ve sosyalist halklardır. Halkımızın gücüyle, desteğiyle, bu komployu boşa çıkaracağız ve Rêber Apo’nıun fiziki özgürlüğünü sağlayacağız. Bu temelde bir savaş yürütüyoruz. Bunun dışında kimseden bir beklentimiz yok. Hiçbir zaman bu ideolojiden, bu davadan vazgeçmeyeceğiz. Komplocuların yüreğinde her zaman korku yaratacağız. Ne olursa olsun Rêber Apo’nun ideolojisini yaşatacağız ve özgür bir Kurdistan’la taçlandıracağız. 

HPG Gerillası Metîn Garzan: Uluslararası Komplo’nun başarıya ulaşmasını engellemek için ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ şiarıyla bedenini ateşe veren tüm şehitlerimizi sevgi ve minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Bilindiği gibi Rêber Apo şahsında Kürt halkına karşı emperyalist güçlerin içinde yer aldığı Uluslararası Komplo’nun başlangıcı 1998 yılının 9 Ekim günüydü. Kurdistan’ın tüm parçalarında kadınlar, gençler başta olmak üzere milyonlarca Kürt Rêber Apo’ya sahip çıktı. Bizler Rêber Apo’ya borçluyuz. Çünkü Rêber Apo’dan önce Kürt halkı olarak hiçbir şeyimiz kalmamıştı. Kimliğimiz, varlığımız inkar ediliyordu. Fakat Rêber Apo’nun 50 yıl önce başlattığı mücadele bugün Rojava Devrimi’nin yaşanmasıyla sonuçlandı, Arjantin’den tutun Japonya’ya kadar milyonlarca insan Önderliği tanıyor, fikirlerini benimsiyor.

Bugün Zap, Behdînan, Avaşîn, Metîna başta olmak üzere Kurdistan’ın birçok alanında amansız bir mücadele yürütülüyor. Düşman tüm kirli yöntemleriyle Kürt halkına saldırıyor, gerillaya karşı kimyasal silah kullanıyor ama buna rağmen gerilla direnişini kıramıyor. Çünkü biz gücümüzü Rêber Apo’nun felsefesinden, ideolojisinden, direnişinden alıyoruz. Gerilla asla düşmana diz çökmeyecektir. HPG gerillaları olarak Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz.

HPG Gerillası Rêzan Amed: Rêber Apo’nun fikir ve felsefesi Kürt halkını ayaklandırdı. Kürt halkının zulme karşı mücadelesi hala devam ediyor. Bundan dolayı bizim için Rêber Apo’suz bir yaşam yoktur. Kurdistan ve Ortadoğu üzerine planları olan egemen güçler Önderliği Uluslararası Komplo ile esir aldılar. Çünkü düşman Rêber Apo’nun geliştirdiği fikir ve felsefeyi bu planların hayata geçmesi için engel olarak görüyordu. Komployla Önderliği esir aldıklarında, Kürt halkı ve gerillayı durduracaklarını, mücadelelerini yenilgiye uğratacaklarını zannettiler. Ama öyle olmadı. Önderlik zindanda da olsa direnişini sürdürdü, gerilla ve Kürt halkının mücadelesi devam etti. Gerilla ve Kürt halkı daha da güçlendi. Kürt halkı hiçbir zaman umudunu yitirmedi. Bu umut da Rêber Apo’nun emekleri sonucudur.