Nöbet eyleminin 7’nci günü: ‘Colemêrg size boyun eğmeyecek’

İrade gaspına karşı ikinci kez başlatılan nöbet eyleminde konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Sandıkta yenemediğiniz Colemêrg halkını kayyum zihniyetiyle asla yenemeyeceksiniz. Hakkari size diz çökmeyecek ve boyun eğmeyecektir” dedi.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBET

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg İl Örgütü ve görevleri gasp edilen Colemêrg Belediyesi meclis üyeleri, ikinci kez “İradeye saygı” nöbet eylemi başlattı.

Eylem öncesi Colemêrg Belediyesi meclis üyeleri çalışma süreleri boyunca tespit ettikleri yolsuzluk ve haksız işe alımlara ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Wan Milletvekili Pervin Buldan’ın da aralarında olduğu  çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

‘BELEDİYE AKP-MHP’LİLERİN RANT SAĞLAMA MAKAMI OLDU’

Belediye meclis üyesi Necip Coşkun, kayyumun yolsuzlukları ve usulsüzlüklerine ilişkin hazırlanan basın metnini okudu. Seçilmişler olarak mazbatanın alındığı ilk günden itibaren gasp rejimiyle yönetilen belediyenin bütçesini, taşınmaz malları, iş yerlerini yandaşlara peşkeş çekilmesi, belediye şirketlerinde AKP-MHP üye, yöneticilerinin HAK-BEL bünyesinde işe gelmeden bankamatik memuru olarak maaş aldıklarını tespit ettiklerini söyleyen Coşkun, bu kişilerin işe gelmelerini sağladıklarını ifade etti. Coşkun, “Bankamatik çalışanlarının kayyumdan aldıkları güç ile şimdi bile işe gitmeden maaş aldıklarını biliyoruz. Halka hizmet üretmesi gereken çalışanların işe gitmeden maaş almaları hangi zihniyetin ürünü olduğunu halkımızın takdirine sunuyoruz” diye konuştu. Colemêrg halkını temsil etmesi gereken Belediye başkanlığı, atanan kayyum zihniyeti ile sadece AKP ve MHP yandaşları temsil ettiğini söyleyen Coşkun, “Kayyumla birlikte belediye AKP-MHP’li yandaşların ve yöneticilerine rant sağlama makamı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir” dedi.

KAYYUM USULSÜZLÜKLERİNE YÖNELİK SORU

Açıklama ardından Coşkun, gaspçı kayyum şu soruları yöneltti:

“* Colemêrg merkezinin kalbine bir hançer gibi saplanan ve imar planında yeşil alan olarak görünen eski öğretmen evinin bahçesinin arsasını hangi gerekçe ile hangi yandaşa, 3194 imar kanunun hangi maddesine göre ruhsatlandırıldığını halkımızın iradesi olarak Hakkâri halkı adına soruyoruz?

* Colemêrg merkez Sümbül mahallesinde bulunan Belediye arsası 352/2 ve 352/3 no’lu ada ve parsellerin başka kurumlara 25 yıl boyunca “bedelsiz” olarak hangi gerekçe ve ne karşılığında verdiğinizi, amaç, halkın belediyesini mülkiyetsiz bırakmak mı?”

GASPA DERHAL SON VERİN

TTB Merkez Konsey Üyesi Mehmet Şerif Demir de bir konuşma yaptı. Emek ve meslek örgütleri olarak baskıcı, dayatmacı, halkın emeğine gasp yapılan kayyım atmasına karşı ses çıkarmak için Colemêrg’le dayanışmak için geldiklerini belirten Demir, “Demokratik bir ülkede yaşadığımızı söylüyorsak, halkın iradesine karşı uygulanan kayyımlara karşı durmak gerekiyor. Toplumun özgür olmadığı sürece kendi iradesini kendi seçtikleriyle birlikte yönetmediği sürece sağlıklı bir toplum yaratmayacağını düşünüyoruz. Dün de bugün ve yarın da kayyımlara karşı olacağız” dedi.

HALKIN SEÇTİĞİ VİYAN TEKÇE GÖREVE GELMELİDİR

Ülkenin mimar ve mühendisleri olarak gaspı kınadıklarını belirten TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Kayyum uygulamaları Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak düşmüştür. Bu uygulamanın sahipleri ne demokrasi, ne halka ne de halk iradesiyle bağdaşıklığı kalmamıştır. Kayyum olarak atanan vali derhal görevden alınmalı, belediyesi meclis üyelerinin seçtiği Viyan Tekçe göreve gelmelidir. Bu ülke halkına zulmetmeye, bölge halkını demokrasiden uzaklaştırmaya kimsenin hakkı yoktur. Kayyum uygulaması bir arada yaşama mücadelesine yapılan saldırıdır. Siyasi iktidarı uyarıyorum, kayyım uygulamalarına son verin, seçilmiş belediye başkanlarını görev yerlerine iade edin” şeklinde konuştu.

‘KAYYUM KADINA ŞİDDETİN AYYUKA ÇIKMASI DEMEK’

Kentin etrafının temiz içme sularıyla çevirili olduğunu hatırlatan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, buna rağmen Colemêrg halkının kavurucu yaz sıcağında su sorunuyla boğuştuğunu ve 3 kayyım dönemi boyunca da bu sorunun derinleştiğini belirtti. Kayyumun var olan sorunların derinleşmesi anlamına geldiğini söyleyen Koçak, “Kayyum, kadın kurumlarını kapatmak, kadına yönelik şiddetin ayyuka çıktığı, kadın kurumlarının kapatılması, kadınları şiddet karşısında yalnızlaştırılması demektir. AKP iktidarı bu politikalarla başta gençlik, kadın olmak üzere eşitlik isteyen halkların düşmanı olduğunu ifade ediyor. Halklar bazında AKP iktidarının meşrutiyeti kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

‘KÜRT HALKINA FARKLI BİR HUKUK UYGULAYAMAZSINIZ’

Son olarak konuşan HDP Eski Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 3 dönemdir olduğu gibi kayyumun halka vereceği hiçbir hizmeti olmadığını söyleyerek, “Kayyumun asla bir hukuki karar değil de siyasi bir karar olduğunu ve bu kararın Ankara’dan saraydan alındığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu ülkeyi yönetenlerin siyasi iradenin kararıyla, Colemêrg halkının iradesinin gasp edildiğini iyi biliyoruz. 3 Haziran’dan beridir insanlar ve heyetler Colemêrg’e akın etti. Buraya gelen tüm halklar, heyetler ve insanlar kayyumu istemediklerini buna karşı olduklarını gösterdiler. Ama bu ülkeyi yönetenlerin kılı bile kıpırdamadı” dedi. 

‘KÜRT HALKI BOYUN EĞMEYECEK’

Sandıkta yenemediğiniz Colemêrg halkını kayyum zihniyetiyle asla yenemeyeceksiniz” diyen Buldan, şöyle devam etti: “Hakkari size diz çökmeyecek ve boyun eğmeyecektir. Belediye meclis üyelerinden birinci seçilen ve Eşbaşkan olan Viyan Tekçe arkadaşımızın belediye başkan olarak ilan edilmesi zor bir karar değildir. İzmir’in bir ilçesinde belediye başkanı görevden alındığında kayyum atanmıyor, meclis üyelerinden bir kişi seçiliyor. Ancak Kürt’e gelince böyle bir tercih yapılmıyor. Bu yüzden diyoruz ki, Kürt halkına başka bir hukuk ve karar uygulayamazsınız. Kürt halkı ve onun yanında olan dostları bunu asla kabul etmez.”

Yürüyüş nedeniyle ara verilen nöbet eylemini 7’nci gününde Erzirom’un Tatos (Tekman) ilçesi ve Gever ilçe belediye meclis üyeleri devraldı.