Okul merdivenlerine ‘Ya Türkçe konuş ya da sus’ yazılmasına takipsizlik kararı

Bursa Cumhuriyet Savcılığı Bursa’da bir ortaokulun merdivenlerine yazılan “ Ya Türkçe konuş ya da sus”, “Türkçe dilinize batmasın” şeklindeki yazıların suç teşkil etmediğini iddia ederek takipsizlik kararı verdi.

Bursa’da bulunan Ramazan Okur Ortaokulu'nun merdivenlerine “Ya Türkçe konuş ya da sus”, “Dilimiz kimliğimizdir”, “Dilimizden utanmayalım, “Türkçenin bir eksiği yok ya sizin?”, “Türkçe ağzımızda ana sütü gibi temiz olmalı” şeklinde cümleler yazıldı.

Irkçılık içeren bu yazılar üzerine Van, Diyarbakır ve Şırnak Barosu Başkanlığı söz konusu yazıların “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” olduğunu belirterek Bursa Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunmuştu. Van Barosu Başkanı Sinan Özaras, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve Diyarbakır Barosu, okul müdürü Mehmet Tapçı ve diğer yöneticilerden şikâyetçi oldu.

Bölge barolarının yaptığı suç duyurusunu değerlendiren Bursa Cumhuriyet Savcılığı aradan geçen 1.5 ayın ardından kararını verdi. Savcılık, “Şikâyete konu olan okul merdivenlerinde yazılan yazıların içerik itibariyle suç teşkil etmediğini ve kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.