Oluç: Kongre ile yeni bir başlangıç yapacağız

Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Yeni bir başlangıcı Ekim’de yapacağımız kongreyle gerçekleştireceğiz. Bu konuda çok ders çıkardık" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Libya’da yaşanan sel felaketinden dolayı yaşamını yitiren Libya halkına baş sağlığı dileyen Oluç, ayrıca yarın görülecek Madımak Katliamı Davası’na da değindi. Oluç, Katliamın 2005 yılında TCK’ye giren “İnsan Hakların Karşı Suçlar” kapsamında değerlendirmediği için davanın zaman aşımına uğrama durumunun olmayacağını belirterek, “Fakat yarın bir zamanaşımı kararıyla karşı karşıya kalınmış durumda" dedi.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ


Oluç, seçim sonrasında zam yağmurunun devam ettiğini, dün motorine bugün ise benzine zam geleceğini söyledi. Vergi ve kur artışları sonrası akaryakıtta zam yağmurunun devam ettiğini aktaran Oluç, benzinin litre fiyatının 40 TL’ye yaklaştığını motorinin ise kimi yerlerde 40 TL’yi geçtiğini söyledi. Zamların en çok işçi ile emekçileri vurduğunu söyleyen Oluç, asgari ücretin son iki ayda 2 bin 217 lira eridiğine dikkat çekerek, ayrıca 36 aydır kesintisiz olarak gıda fiyatlarının arttığını belirtti.

 Oluç, en ciddi sorunu yaşayanların başında emeklilerin geldiğini belirtti.
Okul masraflarında yaşanan artışa da dikkat çeken Oluç, okul masraflarının el yaktığını ve bütün velilerin bunun farkında olduğunu söyledi.

 "Şunu net olarak söyleyelim. Anayasaya makyaj yapmaya biz asla alet olmayacağız" diyen Oluç,  şöyle dedi:

"Ama yeni bir toplumsal sözleşme demokratik sivil bir anayasa yapmak için evrensel hukuk ilkelerine hak ve özgürlüklere dayalı bir anayasaya sahip olmak için bir çaba olacaksa, bizler bu tartışmanın değerlendirilmesi gerektiğini elbette ki düşünürüz. Ama ortamın değişmesi lazım. Yeni demokratik özgürlükçü bir anayasa yapmak için; ağzını açanın sosyal medya paylaşımı yapanın tutuklandığı, ifade özgürlüğünün esamesinin bulunmadığı, HDP’ye kapatma davası, Kobanê Kumpas Davası’nın sürdüğü, basın özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda demokratik ve özgürlükçü anayasa yapılmasının mümkün olmadığını belirtmek isteriz. Yani ortam demokratikleşmeli ki, demokratik, özgürlükçü bir anayasanın da yapılma ortamı da çıkabilsin."

KONGRE VE YENİ BAŞLANGIÇ

Oluç, şunları da belirtti:

"Değerli basın emekçileri, biliyorsunuz; 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra partimiz muhasebe süreci başlattı. Bu süreçten bugüne kadar çok fazla toplantılar dizisi gerçekleştirdi. Dün de yaptığımız konferanslarımız sonuçlandı. Ekim ayında yapacağımız kongreye 1 ay zaman kaldı. Dünkü konferanslarımız, ‘Değişimle özgürlüğe” şiarını taşıyordu. 14-28 Mayıs seçimlerinin ardından yeniden yapılanma muhasebesinin sonuçlarını ortaya çıkardı. Bu süreçte bine yakın toplantı yaptık. Hem halk toplantılar hem il ve ilçe toplantıları oldu. Çalıştay ve atölyelerimiz, bölge konferanslarımız oldu. On binlerce insanın katıldığı bu toplantı sürecinde ciddi bir muhasebe yapıldı. Sonuçları da konferanstan alınan kararlarla birlikte onun öncesinde de 2 gün kadın konferansı gerçekleşmişti. Bu süreci tamamlamış olduk. Sonuçlarını kongremize taşıyacağız. Kongrede kararları kesinleştirerek hem partinin ismi değişecek hem partinin tüzüğünde değişiklikler olacak hem de parti yönetimi değişecek.
Yeni bir başlangıcı Ekim’de yapacağımız kongreyle gerçekleştireceğiz. Bu konuda çok ders çıkardık. Bütün tartışmalardan, eleştirilerden, öz eleştiri süreci yaşadık. Hem örgütsel hem de politik açıdan eksik ve gediklerimizi çok yaygın olarak tartıştık ve sonuçlara vardık. Önemli görüyoruz. Belki de muhalefet partileri için de bu süreci gerçekleştirmiş ve tamamlamış olan tek partiyiz. Ve sonuçlarına da yapılması gerekenleri de ortaya çıkaran tek partiyiz. Bunu da vurgulayalım. Eş Genel Başkanlarımız, yeni dönemde aday olmayacaklarını açıklayarak bu muhasebede kendilerine düşen payı söylemiş oldular. Çok teşekkür ediyoruz.  Hem Pervin Buldan’a hem Mithat Sancar’a. Umuyorum, kongremizi de iyi bir şekilde tamamlayıp yeni bir başlangıcı yapacağız. Demokrasi, özgürlük, adalet ve barış mücadelemize hem Meclis hem de Meclis dışında devam edeceğiz.”