‘Paris katliamı Abdullah Öcalan’ın felsefesine bir saldırıydı’

HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, Paris katliamının 10’uncu yıl dönümünde verdiği röportajda, “Saldırdıkları ve katlettikleri aslında Sayın Öcalan’ın felsefesinin pratik yürütücüsüydü; Kadın kurtuluş ideolojisine bir saldırıydı bu” dedi.

Türk ve Fransız istihbaratlarının ortaklıklarıyla Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te katledilmişlerdi. Katliamın 10’uncu yıl dönümü etkinliklerini organize etmek için Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Mîr Perwer, Emine Kara ve Abdurrahman Kızıl silahlı bir saldırı ile katledildiler.

HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, kadın kurtuluş ideolojisinin kurucularından Sakine Cansız ve onun mücadelesine ilişkin konuştu.

Cansız’ın 45 yıl önceki mücadelesini hatırlatan Tosun, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesini tüm dünyaya tanıtan bir nefer olduğunu söyledi. Tosun, Cansız’ın tüm zorlu koşullardan geçerek mücadelesini yürüttüğünü belirtti.

SAKİNE CANSIZ’DAN ÇOK ETKİLENMİŞTİM

Cansız’ın ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabında da anlattığı gibi tüm yaşamını Kürt halkının ve kadınların özgürlüğüne adadığını ifade eden Tosun, şöyle devam etti: “Sakine Cansız, kadın mücadelesini nereden nereye getirdiğini görüyoruz. Ben kendi adıma Sakine Cansız’dan oldukça etkilendiğimi söylemek isterim. Kürt kadınlarının örgütlenmesinde katkısının büyük olduğunu bilmek gerekir. Sakine Cansız’ın kızıl saçları tüm dünyada tarihsel bir değer kazandı. Ancak 2013 yılında herkes için hayallerin şehri olan ama Kürtler için acılarla anılan Paris’te büyük bir katliamla yaşamını yitirdi.”

KOBANÊ’Yİ ÖZGÜRLEŞTİREN ONUN MÜCADELESİYDİ

Cansız’ın katliamından sonra kadınların tüm dünyada mücadelelerini geliştirdiklerini vurgulayan Tosun, “Sakine Cansız’dan sonra görüyoruz ki kadınlar Kobanê’de DAİŞ’e karşı zafer kazandılar. Yine her yerde kadınlar haklarını arama bilinçlerini yükseltmiş oldular. Herkes DAİŞ’ten kaçarken, Kürt kadınları Sayın Öcalan’ın felsefesi ve onun yürütücüsü Sakine Cansız’ın pratiğiyle hareket edip büyük bir zafer kazandılar. Bugün bile, İran gibi bir ülkede kadınlar aylardır ayaktalar. İran’daki kadınların Kürt Kadın Hareketi’nin kazanımları ve yarattığı bilinçle isyanda olduklarını görüyoruz. Öyle ki ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganı tüm dünyaya yayıldı. Bu sloganın içeriğinde Sakine’yi görmemek mümkün değil” diye konuştu.

ÖCALAN’IN YARATTIĞI DEĞERLER HEDEFTE

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in 2013 yılında Paris’te katledilmesinden 10 yıl sonra yine aynı kentte 3 Kürt'ün katledildiğini belirten Tosun, “Sakinelerin anması için bir araya gelen 3 arkadaşımız katledildiler. Bu katliamları yaygınlaşan özgürlük ve kadın felsefelerini engellemenin bir yöntemi olarak görmek gerekir. Sayın Öcalan’ın yarattığı tüm değerlere saldırıyorlar. 10 yıl önce de aynıydı, bugün de aynı. Kaldı ki son 50 yıldır Sayın Öcalan’ın felsefesine saldırıyor. Ama umuyoruz ki 2023 yılı artık öncelikle Sayın Öcalan üzerindeki tecridin son bulmasına ve genel olarak Kürtlerin özgürlük mücadelelerine katkı sağlayacak bir yıl olsun” şeklinde konuştu.