Rapor: Kayseri'deki saldırılar organizeli, planlı ve ırkçı

Birçok insan hakları ve hukuk örgütü Suriyelileri hedef alan ırkçı saldırılara ilişkin hazırladığı raporda, Kayseri’deki saldırıların organizeli, planlı ve ırkçı olduğunu tespit etti.

Kayseri'de yaşanan ırkçı saldırılara ilişkin Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından hazırlanan rapor, saldırıların organize ve planlı bir şekilde yapıldığını ortaya koydu. Rapor, İHD Genel Merkezi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

RESMİ KURUMLAR BİLGİ PAYLAŞMADI

İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, saldırı sonrası Kayseri’ye giderek yetkili kurumlarla görüşmek istediklerini, ancak sadece savcılıktan olumsuz yanıt aldıklarını belirtti. Randevu taleplerinin reddedildiğini ve yetkililerin bilgi paylaşmadığını söyledi.

ORGANİZE, PLANLI VE IRKÇI

Küçükbalaban, bölgedeki gözlemlerine dayanarak saldırıların organize ve belli çevreler tarafından planlandığını ifade etti. Tarihte benzer ırkçı saldırıların olduğunu hatırlatan Küçükbalaban, “Gördüğümüz temel şey organize bir biçimde bir ırkçı saldırının gerçekleştirildiği. Bunun örgütlendiğini ve belli çevreler tarafından planlandığını gözlemlerimizle de tekrar görmüş olduk” dedi.

YETERSİZ MÜDAHALE

ÖHD Ankara Şube Eşbaşkanı Çiğdem Kozan, saldırıların yaşandığı bölgelerde delil topladıklarını ve yetkililerin saldırının boyutlarına ilişkin bilgi paylaşmadığını söyledi. Kozan, “Görüşülen tüm kişiler güvenlik güçlerinin ilk iki gün saldırgan gruba yönelik yeterli müdahale etmediklerini, saldırgan gruba sanki bir basın açıklaması yapan kişiler gibi yaklaşıldığını ifade etmişlerdi” dedi. 

MAĞDURLARA YÖNELİK DESTEK EKSİKLİĞİ

Kozan, yetkililerin mağdur olan insanlara yönelik zararlarının tazmini konusunda bilgi vermediğini ve Suriyelilerin araçlarını gizlemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, valiliğin gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlar konusunda bir çalışma yapmadığını belirtti.

İŞYERLERİNE GİDEMİYORLAR

Savcılığın etkin bir soruşturma yürütüp yürütmediği konusunda bilgiye ulaşamadıklarını belirten Kozan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın saldırganların kimliklerine dair açıklamasını eleştirdi. Kozan, “Suriyelilerin çalıştığı işyerlerine gidemedikleri, ne zaman gidebileceklerine dair de kendilerinin bilgilendirilmediği anlaşılmaktadır. Kayseri’deki yerel medyanın haberine göre Suriyelilerin işlerine gidememesi nedeniyle birçok sektörde üretim ciddi olarak aksamıştır” diye konuştu. 

SOSYAL HAKLARI VE PSİKOSOSYAL DESTEK

Kozan, Suriyeli işçilerin ücretlerinin ve sosyal haklarının ödenmesi gerektiğini vurguladı. Psikososyal destek alanların ve hastaların sağlık hizmetlerine ulaşımında alınan önlemler konusunda bilgi bulunmadığını ifade etti.

NEFRET SÖYLEMİ VE SOSYAL MEDYA KISITLAMALARI

Kozan, Kayseri’de Suriyelilere yönelik saldırıların linç, yakma, yıkma, yağma ve nefret söylemi içerdiğini belirtti. Saldırganların sosyal medya üzerinden organize olduğunu ve saldırıların hangi mahallelerde yapılacağının açıkça yazıldığını söyledi. Valiliğin şiddet içerikli eylemler karşısında önleyici tedbirler almadığını ve sosyal medya platformlarının kısıtlandığını kaydetti. Kozan şunları ifade etti: “Türkiye’nin birçok ilinde demokratik haklarını kullanmak isteyenler ve barışçıl gösteriler bile valilik kararlarıyla yasaklanırken; Kayseri’de Suriyelilere yönelik şiddet içerikli eylemler ve insanların can ve mal güvenliğine yönelik saldırılar olmasına rağmen Valilik eylem ve etkinlik yasağı getirmemiş, eylemin içeriğine uygun önleyici tedbirlere başvurmamıştır. Heyetimizin Kayseri’de inceleme yaptığı 3 Temmuz’da gün boyunca sosyal medya platformlarının kısıtlandığına şahit olmuştur. Güvenlik güçlerinin telkiniyle evlerinden çıkamayan Suriyeliler, sosyal medya platformlarının kısıtlanmasıyla yakınlarından haber alamadıklarını, korku ve kaygılarının arttığını ifade edilmiştir.”