Sağlıkçılar ve emekliler direnişte

Sağlıkçılar ve emekliler, sömürüye ve şiddete karşı alanlara çıktı.

“Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü”ne ilişkin sağlık ve emek örgütleri tarafından birçok ilde eylem düzenlendi. Emekliler de Ankara'ya yapacağı yürüyüşün startını Kadıköy'de verdi.

ANKARA

Ankara Tabip Odası (ATO) binasında düzenlenen basın toplantısına, Ankara Aile Hekimleri Derneği (ANKAHED), Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO), Ankara Tabip Odası (ATO), Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ), Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) katıldı.

Toplantıda, Dr. Arslan şahsında, sağlıkta şiddet sonucu hayatını kaybedenler ve sağlık sektöründe yaşanan ihlaller konu edildi.

“Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!” pankartının bulunduğu toplantıda, konuşmayı katılımcı kurumlar adına ATO Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Baytemür yaptı.

Son 20 yıl içinde öldürülen sağlık çalışanlarının sadece öfkeli hasta ve hasta yakınlarından kaynaklı olmadığını dile getiren Baytemür, mevcut sağlık sisteminin çözülmeyen sorunlarının sonuçları olduğunu belirtti. Sağlık sistemindeki sorunları gidermenin iktidarın sorumluluğu olduğunu vurgulayan Baytemür, iktidarın sorumluluk almak yerine, şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olduğunu söyledi.

Şiddet ortamının düzeltilmesinin yeni bir sağlık sistemi yapılandırılmasıyla mümkün olacağını belirten Baytemür, "TTB’nin yaptığı anket çalışmasına göre, hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğramış ancak bunların yalnızca yarısı Beyaz Kod veya yetkili mercilere bildirimle sonuçlanmıştır. Başka bir anlatımla, Beyaz Kod verilerinin buz dağının görünen kısmı olduğunu belirtebiliriz. Ancak sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye'de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir" dedi.

Şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Baytemür, “Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

ADANA

Adana Tabip Odası ve SES Şubesi, şiddet nedeniyle yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanlarını Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde düzenlediği basın açıklamasıyla andı. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine; şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunduğuna değinerek, "Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz" dedi.

İZMİR

İzmir Tabip Odası, oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Sağlıkta şiddet şu anda hekim kitlesinin en can yakıcı sorunlarının başı da geliyor. Erken emeklilikler, istifalar, yurtdışına göçlerdeki en önemli parametrelerden bir tanesi sağlıkta şiddet ve durdurulamıyor. Hiçbir ciddi önlemin alınmadığını görüyoruz. Örneğin son iki yılı değerlendirirsek 2020 yılında beyaz kod sayısı ki beyaz kod sayısı oluşan şiddetin sadece küçük bir kısmı, çoğu olayda beyaz kod verilmediğini de biliyoruz. 2020’de 11.000 civarında iken 2021’de bu sayı 30.000’e çıkmış, yani üç katına yaklaşmış. Sağlıkta şiddeti durdurmak için, somut bir adımın atılmadığını görüyoruz. Sağlıkta dönüşüm politikalarının yarattığı tahribat göz önüne alınmadan sağlıkta şiddete yönelik başarı elde etmek mümkün değildir" şeklinde konuştu.

EMEKLİLERDEN YÜRÜYÜŞ STARTI

Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası, Ankara'ya yapacağı yürüyüşün startını Kadıköy Rıhtım’da yaptığı açıklama ile verdi. Eylemde “İnsanca ve onurlu bir yaşam için emekliler Ankara’ya yürüyor” pankartı açılırken, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Zam, zulüm, işkence işte AKP” sloganları atıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra pek çok siyasi parti temsilcisi ve halk destek verdi. Basın metnini Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz okudu.

Şahbaz, 7 Haziran 2015 tarihinden bu yana seçme seçilme hakkından çalışma, savunma, adil yargılanma hakkına kadar pek çok alanda iktidarın saldırılarının artarak devam ettiğini belirterek, “Biz emekliler yaşlılar toplumsal yaşamın önemli bir parçası olarak eşitlikten barıştan hukuk devletinden adaletten yanayız” diye belirtti.

Emeklileri görmezden gelen, sorunlarını çözmeyen siyasilere seslerini duyurmak ve sorumluluklarını hatırlatmak için Ankara’ya yola çıktıklarını söyleyen Şahbaz, “Kamu emekliliği hakkımızdan vazgeçmiyoruz, sorunlarımıza çözüm istiyoruz. İnsanca onurlu bir yaşam için yollardayız. Emekli aylıklarımızın güncellenmesi için, ücretsiz erişilebilir güvenli sağlık hakkımız için yürüyoruz. Bayram ikramiyelerimizin, bayram yaptıracak düzeyde olması, akaryakıt doğalgaz, elektrik ve temel gıda ürünlerine yapılan zamların geri alınması için yürüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ankara’ya gidecek emekliler alkışlar eşliğinde otobüslerine bindi. Emekliler Gebze’de diğer emeklilerle buluşup bir basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra Kocaeli'ye gidecek.