Sakinelerden Amara Ronahîlere kavga mirası

YJA Star gerillalarından Amara Ronahî'nin şehadetinden sonra okunan günlüğünde, Sakine Cansız’ın kavgasını, mücadelesinin gerekçesi haline getirdiğini yazıyor.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesine katılan her kadın gerillanın özgürlük kıblesi, kavga pusulasıdır Sara. Dağlara gelen her kadın, biraz da Sara gibi olmak, Sara gibi savaşabilmek ve Sara gibi asil bir duruşun sahibi olabilmek için kendini eğitir, yaşama ve savaşa katılır. Yaşarken her kadın gerillanın hayallerinden biriydi O’nu görmek. Şehadetinden sonra ise kadın gerillalar ona yazdıkları mektuplarla kendi yürekleri ve Sara arasında yoldaşlık köprüleri yaratıyor. 

YJA Star gerillalarından Gamze Laçin (Amara Ronahî), şehadetinden önce Sakine Cansız için günlüğünde şunları yazmıştı: “Bir isyan, haykırış, büyük bir kavga ve aşkla yaşamak! Yaşamanın her anına büyük anlam biçmek. Ve diğer adı savaş ve yaşam. Yaşamak için savaşmak. Kutsal yaşamı korumak için savaşmak. Çocukların gülüşleri yarım kalmasın diye ve hayalleri ile yaşayabilmeleri için savaşmak.

Seni tanırken Munzur’un hırçınlığını, Dersim’in görkemini tanımak, Besê’yi Zarîfe’yi sende görmek ve seni hissetmek... Önderliğin dediği gibi Dersim’in Kurdistanlaşmasını, Botanlaşmasını senin yaşamında ve duruşunda, attığın her adımda görmemek mümkün değil Sara yoldaş. Seni birebir tanımamanın şansızlığını yaşıyorum. Bunu Önderliği anlamak ile telafi edebileceğimi düşünüyorum. Çünkü sen Önderliğin en değerli yoldaşlarındandın. Seni tanımak yaşamı tanımak, kavgayla yaşamı anlamlandırmaktır. Besêce, Zarifece yaşamanın mücadele etmenin en yalın hali seni tanımak ile olur. Mücadelenin diğer adı kadının özgürlük çığlığı oldun. Seni hissettikçe yaşadığımı ve yaşamam gerektiğini hissediyorum.

Sen kadınların adı ve mücadelesiydin. Asi ve dik duruşun bütün kadınlara savaşma ve yaşama azmi verdi. Yaşamdaki duruşun, pes etmeyen kişiliğin, özgürlüğe olan inancını ve sevdanı gösteriyor. Senin mücadelen, benim yaşam ilkem oldu. Sadece benim değil, bütün kadınlara yaşam ilkesi oldun. Sen yüreklerde ve beyinlerde yer edindin. Kadının yaşam özünü Kurdistan dağlarında buluşturdun. Sizin bir savaşçınız olarak söz veriyorum size; intikamınızı alacağım. Ve özgür bir Kurdistan’da yeni nesil sizin kahramanlık hikayelerinizle büyüyecek.’’

Gamze Laçin, Dersim’in direniş hikayelerini büyüklerinden dinler. Kürt Alevi halkının üzerindeki şiddeti görür ve Alevi gerçekliğiyle Dersim kişiliğini iyi anlamak için arayışlara girer. Gençlik çalışmalarında aktif bir şekilde rolünü oynar. Faşist Türk devletinin imha ve soykırım saldırılarına cevap olabilmek için gençlik çalışmalarında birçok eylemde yerini alır. Düşmana olan intikam duygusunu dağlarla bütünleştirmek isteyerek, özgür dağlara gitme kararını verir. 2011’de Erzurum Eyaleti’nden gerilla saflarına katılır. 2022’de işgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırısında şehadete ulaştı.