Sancar: Eşit yaşamı kuracak gücümüz var

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Örgütü’nün 4’üncü Olağan Kongresi’nde konuşan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, “Ülkeye gerçek demokrasiyi ortak eşit yaşamı, eşit vatandaşlığı mutlaka getireceğiz. Bu geleceği kuracak gücümüz vardır” dedi.

HDP Hatay İl Örgütü 4’üncü Olağan Kongresi’nin topladı. Kongre salonuna Kürtçe, Türkçe, Arapça, Ermenice ve Çerkezce dillerinde yazılan “Halkların kadim kenti Hatay’a hoş geldiniz” yazılı dev bir pankart ile “Genç başladık genç başaracağız”, “Tecride son hasta tutsaklara özgürlük”, “Yoksuldan alıp zengine veriyorlar değiştireceğiz”, “Em xwedi li çand û zimanê xwe derdikevin”, “Kadın özgürlük zamanı” pankartları asıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri temsilcileri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay'ın yanı sıra kentte bulunan solcu parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de kongreye katıldı.

Divan seçimi ardından konuşan HDP Hatay İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant, iktidarın savaş politikalarına tepki göstererek, ülkede barışın tesis edilmesini istedi.

TİP Milletvekili Barış Atay, “Bugüne kadar tüm saldırılara karşı yıkılmayan bir halk varsa, o Kürt halkıdır. Bu halk bu saatten sonrada yıkılmayacaktır” şeklinde konuştu.

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, HDP’nin Üçüncü Yol siyaseti dinamikleri üzerine kurulu olduğunu vurgulayarak “HDP var olduğu sürece, AKP ile MHP faşizmi kurumsallaşamaz ve asla iktidar olamazlar. İşte HDP’ye yönelik saldırıların amacı budur” dedi.  

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, barışın sesi olmaktan vazgeçmediklerini belirterek “Demokrasi ancak Kürt sorununa demokratik çözüm ile kurulabilir. O nedenle biz bu ülkeyi demokratikleştirecek, cumhuriyeti demokrasi ile buluşturacak büyük barışı hedefliyoruz” dedi.

Halkların ortak demokrasi mücadelesi üzerine HDP’nin kurulduğunun altını çizen Sancar, “Demokrasi İttifakını da bu ortaklığın ana politikası olarak belirledik” diye ekledi.

AKP-MHP “faşist bloku”nun savaş ve talan politikasına dikkat çeken Sancar, “Suriye iç savaşında IŞİD gibi diğer yıkıcı örgütleri destekledi, yol verdi ve yıkımın ortakları arasında yer aldı. IŞİD zihniyeti her türlü farklılığı yok sayan, herkesi tek bir kalıba sokmaya çalışan ve bunun içinde bütün zulüm yöntemlerini vahşet yollarını kullanabilen bir zihniyettir” şeklinde konuştu.  

Talan ekonomisine vurgu yapan Sancar, “Bu zihniyet mutlaka yenilecektir ve yeni bir başlangıç inşa edilecektir” diye konuştu.

Zeytinliklerin maden şirketlerine peşkeş çekilmesi, Ayçiçek ekim tarlalarının ranta açılması, ülkede yağ kuyruklarının oluşmasına işaret eden Sancar, şöyle devam etti: “Ama haklar direniyor. Halklar bu talan politikasına dur diyecek güçtedir. Mücadele ortaklığı bu talanı durduracak kuvvettir. Her türlü talana sömürüye, her türlü zulme karşı şimdi olduğu gibi yarın da hep birlikte mücadele etmeyi asla bir kenara bırakmamalı ihmal etmemeliyiz. Ortak mücadeleden ve buradan çıkacak gücün bu ülkeyi özgürlüğe, eşitliğe barışa demokrasiye ve özgürlüğe götüreceğinden asla şüphe duymamalıyız.”

Ukrayna savaşına değinen Sancar, “Bizler sadece ülkemizde değil, bölgemizde de bütün dünyada da barış istiyoruz. Savaşa bütün inancımız ve kararlılığımızla hayır diyoruz” dedi.

Antakya Demokrasi İttifakının ve 3’üncü Yol’un nasıl başarılı olabileceğini mücadelesiyle gösterdiğini söyleyen Sancar, şunları ifade etti: “Ülkeye gerçek demokrasiyi ortak eşit yaşamı, eşit vatandaşlığı mutlaka getireceğiz. İşte bizim bu ülkeye vaat ettiğimiz asıl gelecek budur. Bu geleceği kuracak gücümüz vardır. Bu gücün varlığına inanalım yolumuzda kararlılıkla yürümeye devam edelim. Yürüdükçe büyüyoruz, güçleniyoruz ve yeni bir başlangıcı gerçek anlamda sağlayacak yolu sonuna kadar açıyoruz. O nedenle kendimize güvenelim, inanalım birbirimizle omuz omuza el ele kol kola yürümeye devam edelim. Bu yol bu ülkeye güçlü demokrasiyi büyük barışı mutlaka getirecektir.”

Sancar sözlerini şöyle tamamladı: “Antakya’dan yükselen halkların eşit ortak yaşam idealini mutlaka gerçekleştirecektir. Antakya’dan yükselen onur, özgürlük ekmek, barış demokrasi ve iş aş hedeflerine bunların birbirleriyle bağlı olduğu gerçeğine mutlaka daha fazla ve kuvvetli bir şekilde sarılmalıyız. Bunların hiçbirini birbirinden koparmamalıyız. Kürt halkının 10 yıllardır her türlü zulme rağmen dimdik ayakta duruşunu, Türkiye halklarının ve emekçilerinin ortak iradesi ile buluşturacağız. İşte bu buluşma; gerçek özgürlük güçlü demokrasi ve büyük barışı da getirecektir. Buna inancımız sonsuzdur. Bu yolda yürüyüşümüz mutlaka başarı getirecektir. Mutlaka kazanacağız hepinizi bu inançla kararlılıkla bir kez daha selamlıyorum.”

Kongrede, HDP Hatay Eşbaşkanlığına Hülya Ateş ve Kerem Nalbant seçildi.