‘Seçime giderken tek ses istiyor’

AKP-MHP iktidarının seçime giderken sanal medya ve iletişim platformları dahil tam kontrol sağlayarak tek seslilik istediğini belirten HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, ‘sansür yasası’nın hiçbir meşruiyetinin olmadığını söyledi.

İktidarın ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında Meclis’e getirdiği ‘sansür yasası’nın içinde akla gelebilecek bütün antidemokratik uygulamaların olduğunu ifade eden HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, tüm kitle iletişim araçları ve kullanıcıları için ciddi bir tehdit olduğunu belirtti. 

Meclis Genel Kurulu’nda kamuoyunda  ‘sansür yasası’ olarak bilinen internet medyası ve sanal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Kanun teklifinin tartışmalı ve hapis cezasını öngören 29. maddesi de AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. İktidarın ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında getirdiği yasayla ilgili ANF’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, tam bir sansür yasası olduğunu söyledi. 

Tiryaki, şunları kaydetti: “Yerel basını, ciddi oranda zayıflatacak bir teklif var. Yine basın kartlarına ilişkin düzenlemeler var. Basın kartları, Fahrettin Altun’un başında oluğu ‘propoganda başkanlığı’ kurulduktan sonra, gazetecilerin bütün sarı basın kartları iptal edilmişti. Basın meslek örgütleri, yönetmeliğin iptali için çok sayıda dava açtılar ve hepsini kazandılar. Şimdi önemli oranda denetimleri altında olan mahkeme kararlarını boşa çıkarmak için bir dizi düzenleme yapıyorlar. Basın kanunu bir şekilde, basın kartları kanunu haline gelmiş olacak.”

TUTUKLAMALARIN ÖNÜ AÇILACAK

Basın mensuplarına, gazetecilere, televizyonculara ve hatta sosyal medya kullanıcılarına, sansüre yol açacak, yargılanmaların, tutuklanmaların önünü açacak bir düzenleme olduğuna işaret eden Tiryaki, şöyle devam etti: “Bu ciddi bir tehdit. Seçime giderken adeta dikensiz gül bahçesi istiyorlar. Muhalefetin sesini kısmanın yollarından birisinin de basının sesini kısmak olduğunu siyasi iktidar çok iyi biliyor. Sosyal medya kullanıcılarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmelerinin önüne bir dizi bariyer koyacak. Facebook, twitter gibi sosyal medya mecralarını ciddi bir şekilde zora sokacak düzenlemeler var. Seçime giderken, sosyal medyayı kontrol altına almak istedikleri bir düzenleme. ‘Şebekeler üstü ağ sağlayıcı’ diye yeni bir tanım getiriliyor. Telegram, Signal, Whatsapp gibi uygulamalara bundan sonra Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), kaç kişiyle, ne kadar süre görüşme sağladığınız konusunda başvuracak. BTK’ye bunun dışında, kurumun istediği diğer bilgileri de vermesini zorunlu kılacak hükümler var. Akla gelebilecek her türlü antidemokratik uygulama, bu yasanın içinde var.” 

ÖZGÜR BASINI SUSTURAMAYACAKLAR

Genel Kurul’da ciddi bir şekilde muhalefet ettiklerini, karşı durmayı sürdüreceklerini kaydeden Tiryaki, iktidarın da bu konuda çok kararlı olduğunu ve en geç önümüzdeki hafta bu yasayı oy çokluğuyla Meclis’ten geçireceğini söyledi. 

Bunun hiçbir meşruiyetinin olmayacağını; fikirlerin önüne barikat kurulamayacağının görüleceğini vurgulayan Tiryaki, şöyle konuştu: “Bugüne kadar özgür basın geleneğinden gelenler, nasıl her türlü bedeli göze alarak haber yaptıysa bundan sonra da aynı kararlılıkla yapacaklarından kuşku duymuyorum. Yasanın komisyonda görüşüldüğü dönemde, bölgede 21 gazeteci aynı anda gözaltına alınmış ve büyük bir bölümü tutuklanmıştı. Bunun bir tesadüf olmadığını, bir gözdağı olduğunu düşünüyoruz. Sadece gözaltılarla, tutuklamalarla özgür basın geleneğini susturamadıklarını bu ülkedeki herkes biliyor, iktidar da öğrenecek.”