Semra Güzel’e yönlendirilen suçlama gizli tanık ifadesi

HDP Milletvekili Semra Güzel’in 15 yıla kadar hapsini isteyen iddianame kabul edildi. İddianame Ezel adlı gizli ve bunun yanı sıra açık bir tanık bilgilerinin yanı sıra Çözüm sürecinde çekilmiş bir fotoğrafa dayandırıldı.

Dokunulmazlığı Mart ayında kaldırıldıktan sonra Eylül ayında gözaltına alınıp tutuklanan HDP Amed Milletvekili Semra Güzel hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame kabul edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, Semra Güzel’in üzerine kayıtlı telefon numarasının Volkan Bora’nın not defterinde çıkması, yine Bora ile çekilen fotoğraf ve de gizli tanık ifadeleri delil olarak gösterildi. Semra Güzel’e yöneltilen suçlar arasında Amed’de DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’i saklamak da yer aldı.

EZEL ADLI GİZLİ TANIK BİRÇOK KURUMU HEDEF GÖSTERDİ

İddianamede yer alan “Ezel” adlı gizli tanık ifadelerinde Güzel’i ‘silahlı örgüte üye olmakla’ suçlarken verdiği ifadede DTK, MEYA-DER, EMEK HAREKETİ, TUHAD-DER- HDP, TJA ve DBP’yi de hedef gösterdi.

“Ezel” adlı gizli tanığın Semra Güzel’e ilişkin ifadesinde şunlar yer alıyor: PKK terör örgütünün çatı yapılanması olan KCK'nin kadın yapılanmalarından eski adı KJA olan ve su an ki adı TJA olan yapılanma içeresinde yer almıştır. Sonrasında PKK terör örgütünün sözde meclisi olan DTK içerisinde faaliyet yürütmeye başladı. DTK'nın tüm yasadışı toplantılarına katıldı. KCK yönetimi bu sahsın örgütsel potansiyeli olduğundan dolayı milletvekili olmasının isabetli olacağı ile ilgili ciddi telkinlerde bulunmuştur. Ayrıca KCK'den referanslı olduğu için HDP'nin yaptığı mülakatlara formalite gereği girerek 1 dakika içerisinde dışarı çıkmıştır.”

HİÇBİR DÖNEM DTK DELEGESİ OLMADIM

İstanbul TEM Şubenin iddianame kapsamında hazırladığı yakalama tutanağında ise Silivri’de yakalanan Güzel’in “Mehtap Şahan” adlı sahte bir kimlikle yakalandığı iddia edildi.

Güzel’in ise iddianamede yer alan ve Cumhuriyet Başsavcı Vekiline verdiği ifadede kimliğinin eşyaları arasında olduğunu ve daha sonra kaybolduğunu fakat “tabip odasına ait üyelik kartım da vardı” dediği ve polislerin ise kendi kimliğini ibraz etmesini tercih etmediğini söylüyor.

Güzel aynı iddianamede geçen ve başsavcı vekiline verdiği ifadede “Ezel” kod adlı gizli tanığın kendisi hakkında DTK delegesi olduğu yönündeki beyanın ise yalan olduğunu söylüyor. Semra Güzel, yakın zamanda DTK’nin binasının basıldığı ve burada birçok belgeye el konulduğunu da hatırlatarak oradaki belgelerde delegelerin de olduğunu, bakıldığında zaten kendisinin orada delege olmadığının görüleceğini de ifade ediyor. Semra Güzel ayrıca DTK’nin “Ezel” kod adlı gizli tanığın ifade etiği gibi bir ‘terör örgütü’ olmadığın da altını çiziyor.

HEDEF BEN DEĞİLİM HDP

Semra Güzel iddianamemde yer alan ifadesinde, delil olarak gösterilen Volkan Bora ile çekilen fotoğraf için delil sayılan fotoğrafların daha önce ele geçirildiğini fakat o dönem vekil dahi olmadığı halde kendisine bir soruşturma açılmadığını vurguluyor. Milletvekili olduktan sonra soruşturmanın devreye sokulduğunu çünkü asıl hedefin kendisinin değil HDP’nin olduğunu dile getiriyor.

Güzel ifadesinde fotoğrafları inkâr etmediğini, fotoğrafın 2014 çekildiğini de dile getirerek şunları söylüyor: “Fotoğraflar 2017 yılında tespit edilmiş ama bu yargılama sürecinin başlaması fotoğraflarının ortaya çıkması 2022 yılına tekabül ediyor. 5 yıl geçmiş aradan 5 yıl neredeydiniz peki 5 yıl boyunca bu fotoğraflar elinizde değil miydi, elimizdeydi niye peki 5 yıl boyunca bu fotoğraflara dair hiçbir işlem yapılmadı beklendi zamanı beklendi. Bugün iste elinde malzemesini tutuyor zamanı geldikçe ortaya sürüyor, zamanı geldikçe ortaya sürüyor yani bu nedir aslında bugün kendi siyasetine bir alet yapmaktır bunu, bugün aslında bu yapılanlar AKP’nin aslında seçim çalışmasıdır.”

Güzel’e savcılıkta yöneltilen bir başka suçlama ise Leyla Güven’i saklamak. Fezlekeye daha sonra eklendiği Savcı başvekili tarafından beyan edilen bu suçlamaya ise Güzel, zaten Güven’in saklanmadığını, kararın beklendiğini ve de hasta olduğu için kendisini eve davet ettiğini söyleyerek cevaplıyor.