Sevag Balıkçı mezarı başında anıldı

Batman’da zorunlu askerlik yaparken 11 yıl önce ırkçı bir cinayetin kurbanı olan Sevag Balıkçı, Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Ermeni Soykırımı’nın 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011’de Batman’da zorunlu askerlik yaparken ırkçı bir cinayetle katledilen Sevag Balıkçı Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Sevag’ın babası Garbis Balıkçı’nın 11 yıl sonra aynı gün yaşama gözlerini yumması nedeniyle anne Ani Balıkçı’nın katılamadığı anmada, HDP Milletvekili Garo Paylan yanı sıra çık sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Sevag Balıkçı’nın resminin taşıdığı anmada, dualar okundu, mezarına çiçekler bırakıldı.

ONLARI ÖLDÜREN TETİKÇİ DEĞİL BEBEKTEN KATİL YARATAN ZİHNİYET!

Anmada HDP Milletvekili Garo Paylan bir konuşma yaptı. Bugün Ermeni soykırımının başlangıç günü olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Paylan, çıkartılan sürgün yasasıyla Ermeni halkının köylerinden, kasabalarından, illerinden sürüldüklerini ve büyük çoğunluğunun katledildiğini söyledi.

Bunun bir soykırım olduğunu vurgulayan Paylan, ve 107 yıldır bu büyük suç ve günahla yüzleşilmediğini anımsattı.

Bu anlamda Ermeni soykırımı kadar inkarın da büyük bir suç olduğunu kaydeden Paylan, “Canımız ahparigimiz Hrant Dink’i 15 yıl önce, 11 yıl önce de canımız, kardeşimiz Sevag Balıkçı’yı askerlik görevini yaparken ırkçı bir cinayetle aramızdan aldılar. Onu öldüren tetikçi miydi? Hayır değildi. Onu öldüren Rakel Dink’in dediği gibi bir bebekten katil yaratan zihniyeti” dedi.

SUSMAYALIM!

Ülkenin tekrar bir karanlık iklime girdiğine ifade eden Paylan, pek çok suçu ve günahı konuşabilen bir Türkiye’den yeniden konuşamayan, susan, geçmiş acıları anamayan bir ülkeye doğru gidildiğine işaret etti.

Bu akşamki soykırım anmasının da valilik kararıyla yasaklandığını hatırlatan Paylan, “Yeniden susmamızı istiyorlar ama emin olun susarsak soykırımcı zihniyet daha çok suç işlemeye devam edecek ve yeni Sevag Balıkçı’lar ve yeni Hrant Dink’lerle karşı karşıya geliriz. Susmak hiçbirimizi iyi bir yere götürmez; tam tersine konuşmak, yüzleşmek, adaletle buluşmaya ihtiyacımız var. Bu açıdan susmayalım arkadaşlar. Konuşalım, yüzleşelim, helalleşelim, barışalım aksi takdirde kötülük her yanı saracak” diye konuştu.

Bu sabah bir acı haber daha aldıklarını, Sevag Balıkçı’nın babası Garbis Balıkçı’nın yüreğinin 11 yıllık acıya dayanamadığını ve hayatını kaybettiğini dile getiren Paylan, “Garbis Balıkçı 11 yıldır adalet bekliyordu. Adaletten uzak olduğumuz bir noktada Sevag Balıkçı’nın babasını da bir 24 Nisan sabahı kaybettik. Onun ve soykırımda yaşamını yitirenlerin ruhu şad olsun” dedi.

Nor Zartonk Sözcüsü Norayr Olgaç ise, bugün burada Sevag Balıkçı’yı unutturmamak için bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Her sene burada bir araya geleceğiz. Annesi ve kardeşini yalnız bırakmayacağız. Onu bizde alanlardan hesap soracağız, adalet sağlanıncaya kadar mücadele edeceğiz” vurgusunda bulundu.