Simonnet: Tecrit sona ermeli, PKK yasağı kalkmalı

Tecridin sona ermesi için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Fransa Sol Cephe Koordinasyon üyesi Danielle Simonnet, Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve Avrupa’da PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını istedi.

Leyla Güven’in Perşembe günü gerçekleşen duruşmasına katılmak için Türkiye’ye gelen Fransa Sol Parti ve Boyun Eğmeyen Fransa (France Insoummise) çatı partisinin koordinasyon üyesi Danielle Simonnet ANF’ye konuştu.

Türkiye'de demokrasi olmadığını belirterek sözlerine başlayan Simonnet, ilk defa Türkiye'ye gelmediğini, daha önce de seçim süreçlerinde ziyaretlerde bulunduğunu ve araştırmalar yaptığını hatırlattı.

HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı adayı olduğu süreçte tutuklu şekilde seçim çalışması yürütmek zorunda kaldığını da hatırlatan Simonnet, "Böyle bir durumda demokrasiden bahsedilemez. Leyla Güven de milletvekili olmasına rağmen 1 yıldan fazla cezaevinde kaldı. Leyla Güven dün bırakıldı ama talepleri hala yerine getirilmediği için eylemini sürdürüyor. Leyla Güven'in kendi için bir isteği yoktu. En büyük talebi sayın Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesidir. Ama maalesef sayın Öcalan'a yönelik tecrit hala devam ediyor. O yüzden Türkiye'de demokrasi olduğundan bahsetmemiz mümkün değil ve bu da utanılacak bir durum" diye konuştu.

'TECRİDİN SONA ERMESİ İÇİN MACRON İLE BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK'

Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi ve PKK yasağının kaldırılması için Fransa'daki diğer partilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Simonnet devamla şunları belirtti:

"En son (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron ile bir görüşme yaptık. Macron'a tecridin sona ermesi için Türkiye'ye baskı yapması ve bundan dolayı Erdoğan'la ilişkiye geçmesi gerektiğini belirttik. Ayrıca partimiz de PKK'nin ‘terör’ listesinden çıkarılması için Avrupa Parlamentosu'na öneride bulundu.

Ben de davet edildiğim her yere Leyla Güven'in fotoğrafları ile giderek eylemine dikkat çekiyorum. Leyla Güven'in eylemini ilk günden itibaren Fransa televizyonlarının gündemine getirdik ve bu şekilde Fransız basınının sessizliğini kırmak istedik. Fransa'daki HDP yetkilileri ve Kürt kurumları, yaşanan gelişmelerle ilgili partimizi sürekli bilgilendiriyorlar. Son olarak partimiz, Strasbourg eylemcilerini ziyaret etti. Kürtlerin mücadelesini ve direnişini canı gönülden selamlıyorum."

İŞGAL KABUL EDİLEMEZ

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal tehdidine de dikkat çeken Simonnet, Erdoğan'ın yeni bir işgal harekatı başlatmak için hazırlık yaptığını kaydetti.

Suriye'de demokratik ve özgür olan tek bölgenin Rojava olduğunu vurgulayan Simonnet, "DAİŞ'e karşı savaş yürüten tek güç Kürtlerdir. Bizler bütün işgallere karşıyız ve Rojava'ya yönelik işgal de kabul edilemez. Bunun için sonuna kadar Kürtleri ve PYD'yi destekliyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın sürekli "Biz DAİŞ'e karşıyız" dediğini ama Kürtlere karşı DAİŞ ile güçlü bir işbirliği içinde olduğuna dikkat çeken Simonnet konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Erdoğan açıklamalarına hiçbir şekilde inanmıyoruz. Bizler İslam'a değil, İslam'ı kendileri için araç olarak kullananlara karşıyız."