Sistan-Belucistan eyaletinde polis 3 kişiyi katletti

Sistan-Belucistan eyaletinde sokağa çıkan halka İran güçleri saldırdı. Saldırıda 3 kişi katledildi, 10'u çocuk çok sayıda kişi yaralandı.

İran ve Rojhilat'ta 16 Eylül 2022 tarihinde Kürt kadın Jina Emini’nin katledilmesi sonrası ‘Jin jiyan azadi’ sloganı ve kadın öncülüğünde başlayan ayaklanmalar sırasında Sistan-Belucistan eyaletinde 30 Eylül'de protestolara katılan halkın üzerine açılan ateş sonucu aralarında 2 kadın ve çok sayıda çocuğun olduğu 103 kişi yaşamını yitirmişti. Eyalette her cuma günü yapılan eylemlerle katliam protesto ediliyor.

 JINHA’dan yer alan habere göre, ‘Kanlı Cuma’nın yıl dönümünde 2 günlük genel grev kararı alınan halk, akşam saatlerinde tekrar sokağa çıktı. Belucistan’ın farklı kentlerinde sokağa çıkan halk, polislerin saldırısına karşılık ateşten barikatlar yaptı. Halk sokaklarda, “Diktatöre ölüm”, “Kahrolsun Humeyni”, “Kardeşim kanın yerde kalmayacak” sloganları attı.

Halka saldıran polisin kurşunlarıyla en az 3 kişi katledildi, 10'u çocuk çok sayıda kişi yaralandı.


Eyalette çok sayıda kişi gözaltına alınırken, 11 kişinin ise kimliği netleşti. Edinilen bilgilere gözaltındakilerin isimleri şöyle: “Amin Shah Bakhsh, İsmail Brahui, İdris Gomshadzehi, Ghafoor Girgij, Hareth Beluci, Ali Lajei, Yaser Zafar Naroi, Rahmatullah Kebdani, Ahmed Mirbalochzehi, İbrahim Kebdani, Muhammed Alizahi.”