Sivas katliamında yaşamını yitirenler İstanbul ve Ankara’da anıldı

İstanbul’da Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ile Ankara’da siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri Sivas katliamında yaşamını yitirenleri andı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Sivas katliamının 28. yıldönümü dolayısıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda kitlesel anma ve açıklama gerçekleştirdi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, Kobanê kumpas davasından yeni tahliye olan Ekolojist Beyza Üstün yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilci katıldı. Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydının ve HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğraflarının taşındığı anmada, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek. Mafya ve çete düzeninden Maraş’ın, Sivas’ın , İzmir’in hesabı sorulacak” yazılı pankart açıldı. Anma, Sivas katliamında yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sık sık, Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ın faili Deniz’in katili”, “Sivas’ı unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı anmada kısa bir konuşma yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Zeynep Çelik ise, bundan tam 28 yıl önce, Sivas’ta 35 insanın bir kontrgerilla organizasyonu ile ve tüm toplumun gözü önünde katledildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Dönemin Başbakan’ı Tansu Çiller’in, ‘Çok şükür otelin dışındaki vatandaşlarımıza bir şey olmamıştır’ ve dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in, ‘Olay münferittir, ağır tahrik var, güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır’ söylemlerini unutmadıklarını vurgulayan Çelik, “Alevi, Kürt, Ermeni gibi Türk-Sünni kimliği dışındaki kimliklere mensup halklara yönelik yapılan katliamlar bu ülke siyasetini dizayn etmede kontrgerillanın sıkça başvurduğu yollardandır. Hesap sorulmadıkça yenilerine kaygı duyulmadan başvurulmaktadır” dedi. 2014 yılında da Sivas katliamı davası zamanaşımına uğratıldığında dönemin Başbakanı Erdoğan’ın, ‘Hayırlı olsun’ dediğini de unutmadıklarını kaydeden Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl katliamın planlayıcıların birinin cezasını affettiğini de unutmadıklarını vurguladı.

Bugün de Sivas katliamı dönemine benzer bir süreç yaşadığını ifade eden Çelik, Sivas’ın hesabını vermekten kaçınan devlet ve organlarının yeni katliamlara başvurmaktan çekinmediğini hatırlattı. Yakın zamanındaki Suruç ve 10 Ekim Ankara katliamlarının da bunun açık örnekleri olduğunun altını çizdi. İktidarı kaybetmeyle yüz yüze gelen AKP’nin bu katliamların sorumlusu ve faydalananı olduğunu kaydeden Çelik, “Bugün de çetelerle, mafyayla iç içe geçmiş bir devlet manzarasını tüm toplum olarak izliyoruz. İktidar ortaklarının her biri ortak olduğu mafya gruplarını gizleme ihtiyacı bile hissetmiyor. Biri Peker’le poz veriyordu, diğeri Çakıcı’yla, sonra mafya ve çete koalisyonu tüm Türkiye’ye birlikte poz veriyorlar. Uyuşturucu taciri Cumhurbaşkanı danışmanlarından müteveffa Burhan Kuzu tarafından hapisten kurtarılıyor. Karaparacı Sezgin Baran Korkmaz Cumhurbaşkanı Erdoğan’la poz veriyor. Karaparacının otelinde bakandan bürokrata, savcıdan hakime neredeyse tüm devlet erkanı bedava konaklıyor. Milyon dolarlık marinalara, şirketlere, arazilere devlet ortaklığıyla ‘çökülüyor’. Para kavgası çıkınca da iktidar içinde mafyanın has bir tarzla iç çatışma başlıyor” diye konuştu.

Tek seçeneğin faşizme karşı birleşmek ve mücadele etmek olduğunu vurgulayan Çelik şunları söyledi: “Topyekûn saldırıların karşısında bizlerin tek seçeneği var, faşizme karşı birleşmek ve mücadele etmek. Çalışırken ölmeye, sömürülmeye karşı mücadele eden işçiler, emekçiler; yaşamını ve özgürlüğünü kazanmak için direnen kadınlar, üniversiteleri ve hayalleri için mücadele eden öğrenciler, gelecekleri için direnen gençler; onurları için buradayız diyen halklar; doğası, yaşam alanı için direnenler olarak, bu ülkenin Alevileri, Kürtleri, sosyalistleri olarak seçeneğimiz; geleceğimizi, onurumuzu, özgürlüğümüzü kazanmak için bir araya gelmek, örgütlü mücadeleyi, ortak mücadeleyi yükseltmektir. Katliamlar tarihine son vermenin yolu da budur. İnsanca ve onurlu bir yaşamı inşa edecek, katliamların hesabını soracağız. ”

ANKARA

Ankara’daki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri de Sivas Katliamı’nın 28’inci yılı nedeniyle Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde anma etkinliği düzenledi. Anma etkinliğinde, "Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar. 2 Temmuz Madımak Katliamı unutma unutturma" yazılı pankart asıldığı ve katliamda yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğrafının yer aldığı sergi düzenlendi.  Akşam saatlerine kadar açık olan sergiyi çok sayıda kişi ziyaret etti.

Anma etkinliğini düzenleyen kurumlar, resim sergisinin yer aldığı Mimarlar Odası Ankara Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şube Başkanı Mustafa Karabudak, “Roboski’de 34 Kürt, savaş uçaklarının bombalarıyla katledilmiştir. Savaşa karşı barışı savunan 103 canımızı Ankara Garı önünde gerçekleştirilen bombalı saldırıda yitirmiştik. Yine Suruç’ta barışı ve kardeşliği savunmak isteyen 33 anarşist ve sosyalist genç bombalı saldırıyla katledildi. Diyarbakır, Antep başta olmak üzere Sur, Cizre, Nusaybin’de onlarca canımız katledildi. Karanlığa meşale olanlar, küllerinden yeniden doğar” dedi.

Katliamın ana davasının 2012 yılından zaman aşımına uğratıldığına dikkati çeken Karabudak, “Gelinen süreç firari üç katil yakalanmadığı için onlar üzerinden devam etmektedir. Üç katil Almanya’dadır ve adresleri bellidir. Ancak katliam sanığı olarak haklarında kırmızı bülten çıkartılmadığı için yakalanıp iade edilmemektedir.  Bizler Aleviler, Kürtler, Sol, Anarşist, Sosyalist, Demokratik güçler; ezilen, ötekileştirilen ve yok sayılanlar olarak, bizlere yapılan bütün katliamların hesabını soralım. Devlet yaptığı tüm katliamlarla yüzleşmelidir. Yüzleşmek hakikatin ortaya çıkmasıdır. Gerçek suçluların adalet ve hakikat önünde hesap vermesidir” ifadelerini kullandı.

Anma etkinliği yapılan basın açıklamasının ardından son buldu.

Etkinlikte yer alan kurumlar şöyle: Anadolu Kültür Araştırma Derneği (Aka-der), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), (BGM), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şube, Devrimci Anarşist Faliyetleri (DAF), Emekçi Hareket partisi (EHP), Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü,  İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube, Kaldıraç, Madımak Müze Komitesi,  Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Ankara İl Örgütü, Yeşil Sol Parti, 78'liler Girişimi, SEP ve Dev-Lis.