Siyasi tutsağa açlık grevi gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapis

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak edilen Necla Yıldız, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması amacıyla açlık grevi yaptığı gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Necla Yıldız Kürtçe savunma yaptı.

11 Mayıs tarihinde 5 günlük açlık grevine girdiğini söyleyen Yıldız, “Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılmasını, CPT'nin Türkiye'deki siyasi tutsakların cezaevleri koşullarını incelemesi ve bu inceleme sonucunda hazırlayacağı raporu kamuoyuna sunması talebiyle açlık grevine girdim. Açlık grevine kendi irademle gerçekleştirdim. Kimsenin isteği veya talimatı üzerine bu açlık grevlerine girmedim. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Örgütü üyesi değilim” dedi.

“Bu yaptığım protesto meşrudur ve benim hakkımdır, hukukidir” diyen Yıldız, yaklaşık iki yıldır hukuk dışı bir şekilde tutuklu olduğunu belirtti.

Yıldız, “Görüş de yoktur. En büyük tecrit Sayın Abdullah Öcalan üzerinde yürütülmektedir. Sayın Abdullah Öcalan Kürt halkının önderidir. Var olan yasaların dışında İmralı Adası’nda cezaevinde özel bir rejim uygulanmaktadır. Hukuksuz olan bu durumun ortadan kaldırılmasını istiyorum. Eğer bir suç varsa Sayın Öcalan üzerine uygulanan politikadır” şeklinde savunma yaptı.

Yıldız, “Ben kimliğimin bilinciyle vicdani ve hukuki olarak açlık grevine katıldım. İrademle hareket edebilecek durumdayım” diye ekledi.

Yıldız’ın avukatı, aynı suçlamayla açılan ve beraat kararı verilen mahkeme dosyalarını mahkeme heyetine sundu.

Mahkeme heyeti ise Yıldız’ın “örgüt üyesi” olmakla suçlayarak, 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Ancak mahkeme bu hapis cezasını yarı oranında artırarak 7 yıl 6 aya çıkardı.