SYKP: Yeni saldırı iktidarın bekası için yapılıyor

Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısının derhal durdurulmasını isteyen SYKP, Rojava’da işgal edilen bölgelerin boşaltılıp yönetimin yerel halka devredilmesi, KDP’nin de sömürgeci-ilhakçı güçlerle işbirlikçi tutumunu terketmesi gerektiğini vurguladı.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) yaptığı yazılı açıklamayla Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yeni saldırısını derhal durdurma çağrısı yaptı.

Güney Kürdistan’a yönelik saldırının yüzlerce sivil veya silahlı insanın ölümüne, yerleşim yerlerinin yıkımına, doğanın tahribine neden olmaktan başka bir sonuç yaratmayacağı belirtilen SYKP açıklamasında, “Başarısız olacaktır; çünkü 1993 yılından beri bölgeye yapılan onlarca askeri saldırı harekatının akıbeti de böyle olmuştur” denildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin de bu saldırıda T.C. devleti ile açık ve doğrudan, politik ve askeri işbirliği içinde olduğuna işaret edilen açıklamada, AKP ile aynı mayadan olan KDP’nin bu tutumu Kürtlerin değil, sömürgeci-ilhakçı güçlerin emellerine hizmet etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Kürt meselesinin inkar ve imha politikalarıyla, askeri harekatlarla, katliam ve sistematik baskılarla, sömürgeci çözülmeyeceği belirtilen açıklamada; iktidarı elinde tutanların bu savaştan nemalandığını, savaşı iktidarlarını sürdürmenin bir dayanağı olarak gördükleri kaydedildi.

Kürtlere yönelik sistematik sindirme politikalarına da değinilen açıklama şöyle devam etti:

“Kürt coğrafyasına ve Kürt halkına yapılan tüm saldırılar ve ısrarla savaşın sürdürülmesi yalnızca demokratik ve siyasal çözümün önünü tıkamakla kalmıyor; savaşa yatırılan ve toprağa gömülen yüz milyarlarca lira, Türkiye emekçilerinin ve ezilenlerinin yoksulluğunun, sefaletinin, işsizliğinin daha da artmasının doğrudan sebebidir. Savaş, aynı zamanda milliyetçiliği, şovenizmi ve ırkçılığı azdırarak Türkiye’nin daha da karanlığa doğru sürüklenmesine, düşünsel/kültürel olarak çoraklaşmasına, bu topraklarda yeşeren evrensel değerlerin yitirilmesine de yol açıyor.”

SYKP’nin Kürt meselesinin demokratik, barışçıl ve siyasal çözümü için var gücüyle çaba göstermeye devam edeceği vurgulanan açıklamada, şu taleplerin altı çizildi:

  • Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarına yapılan saldırı harekatı derhal durdurulmalıdır!
  • Rojava’dan İran sınırına kadar olan Kürt coğrafyasında yürütülen tüm askeri faaliyete ve üs/kontrol noktası vb askeri konumlanmalara son verilmeli, işgal edilen bölgeler boşaltılarak yönetimi yerel halka devredilmelidir.
  • KDP’nin kontrolündeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi sömürgeci-ilhakçı güçlerle işbirliği tutumunu terk etmelidir.