Tecrit ve açlık grevleri BM’de gündeme getirildi

Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve bu tecridin kırılması amacıyla Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde devam eden açlık grevleri, BM İnsan Hakları Oturumlarının gündemine getirildi.

25 Şubat’ta Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde başlayan İnsan Hakları Konseyi, 40. İnsan Hakları Oturumları, farklı ülkelerde yaşanan hak ihlalleri üzerine açıklanan raporlara dönük yapılan değerlendirmelerle devam ediyor.

Oturumların akşam saatlerinde Mouvement contre le racisme et pour l’amitié entre les peuples, MRAP, (Irkçılığa karşı Halklar arasındaki Dostluk Hareketi) adlı sivil toplum kuruluşu adına Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi Başkanı Mehmet İlkhan söz aldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride ve bu tecridin kırılması amacıyla DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde devam eden açlık grevlerine dikkat çeken İlkhan, BM İnsan Hakları Konseyi’ni bu noktada harekete geçmeye çağırdı.

‘SAYIN ÖCALAN MUTLAK TECRİT ALTINDA TUTULUYOR’

BM raportörünün azınlıklar üzerine sunduğu raporu ve bu noktada konseyin ülkelere yaptığı önerileri hatırlatarak konuşmasına başlayan İlkhan, “Bu noktada özel raportör ve Konsey’in dikkatini, Türk devletinin Kürt halkının halklarına yönelik yaptığı saldırılara çekmek istiyorum” dedi.

“Türkiye cezaevlerindeki Kürt siyasi mahkumlar, bugün aşağılayıcı ve insanlık dışı bir muameleyle karşı karşıya” diyen İlkhan, “Örneğin, 1999 yılından beridir İmralı Cezaevinde tecrit altında tutulan Sayın Abdullah Öcalan, 2011’den beridir avukatları ile görüşemediği gibi telefon hakkını da kullanamıyor. Son 3 yıldan beridir de tamamen mutlak bir tecrit altında tutuluyor” ifadelerini kullandı.

TECRİDE KARŞI AÇLIK GREVLERİ!

İlkhan devamla şunları söyledi: “Sayın Öcalan üzerinde uygulanan bu adaletsizliğe karşı ve bu tecridin kaldırılması talebiyle HDP Milletvekili Leyla Güven 126 gündür açlık grevinde. Güven’in yanı sıra, aynı taleple kritik aşamayı aşacak şekilde 331 politik tutsak cezaevlerinde, 14 Kürt siyasetçi Strasburg’da ve Nasır Yağız adlı bir vatandaş Erbil’de başlattıkları açlık grevlerini sürdürüyor.”

‘BM HAREKETE GEÇMELİ’

“BM Azınlıklar ve işkence özel raportörleri ve İnsan Hakları Konseyi, Türk cezaevlerindeki siyasi mahkumların karşılaştığı hukuksuz duruma ve maruz kaldıkları işkence karşısında harekete geçmelidir ve bu durumla yakından ilgilenmelidir” diyerek çağrıda bulunan İlkhan, “Açlık grevinde olan insanların yaşamlarını yitirmemesi için, bu insanları ölüme yatıran talepleri kabul edilmelidir” diye ekledi.