Temel: Gözaltındaki gazeteciler için herkes sesini yükseltmeli

DFG’ye dayanışma ziyaretinde bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "Gözaltındaki gazeteciler için ses yükseltmeye ve tepki ortaya koymaya çağırıyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve beraberindeki heyet, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında işkenceyle gözaltına alınan 11 Kürt gazeteciye ilişkin Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’ne (DFG) dayanışma ziyaretinde bulundu. Temel’e Amed milletvekilleri Remziye Tosun ve İmam Taşçıer de eşlik etti. Temel ve HDP heyetini, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve dernek yöneticisi Hakkı Boltan karşıladı.

Meclis’ten geçen Sansür Yasası’nı hatırlatan Temel, “Bütün muhalif gazetecilere yönelik susturma yasası çıkarıldı. Bir taraftan bunun yasasını oluştururken bir taraftan da bu konuda direnen, özgür gazetecilikten taviz vermeyen ajanslara, başta Mezopotamya Ajansı ve JİNNEWS olmak üzere bütün muhalif kesimlere yönelik adeta bir korku iklimi yaratılmaya çalışılıyor. Şebnem Korur Fincancı Hocamızın gözaltına alınması da bu konseptin bir parçasıdır. AKP- MHP iktidarı topluma şunu diyor; susturmak temel politikadır, susmayanlara karşı da yöntemimiz gözaltı ve baskıdır” dedi.

Özgür basının '90’lı yıllarda da boyun eğmediğini belirten Temel, şunları söyledi:

"Mezopotamya Ajansı ve JİNNEWS’in muhabirleri derhal serbest bırakılsın. Bu konuda bütün uluslararası basın kurumlarını, ulusal meslek kuruluşlarını ve yine demokrasiden yana bütün güçlerini hakikati savunmaktan, haber yapmaktan başka hiçbir suçlamayla karşı karşıya kalmayan bu gazeteciler için seslerini yükseltmeye ve tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz. Geçmiş olsun diyor ve özgür basının yanında olacağımızı tekrar belirtmek istiyoruz."

'TÜM GAZETECİLERİ DİRENİŞE ÇAĞIRIYORUZ'

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da, “Türkiye’yi bu karanlıktan çıkartacak dayanışma ve birlikte mücadele olacak. Bunun altını çizmeye ihtiyacımız var. Bu iktidar ne yazık ki her kesime yönelik bu tarz saldırılar gerçekleştiriyor. Buna dair tekil mücadelelerin işe yaramadığını çok net görüyoruz. O yüzden birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var” dedi.

“Özgür basına, Kürt gazetecilere saldırı, bu halkın sesini kısmaya yönelik saldırıdır” diyen Müftüoğlu, şunları söyledi:

“Arkadaşlarımıza baş eğdirmeye çalışıyorlar. Aslında biz de devlet de şunu çok net biliyor; özgür basın, Kürt gazeteciler 30 yılı aşkındır baş eğmedi, hiçbir saldırı onlara baş eğdiremedi.

Bu noktada diğer tüm gazetecilerin de buna uygun hareket edip bu direnişimize karşı bizimle birlikte yan yana yürümeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Devlet yaptığı açıklamada örgüt adına azami gizliliğe dikkat ederek haber takip ettiklerini söylüyor. Ama gazetecilik açık beyan yapılan bir iştir. Yaptığımız işin arkasındayız ve her gün sokaklarda bu haberleri takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Bizi diğer gazetecilerin önünde kriminalize edip başka bir safhaya koymaya çalışıyor. Biz buna karşı gazeteciliği savunma adına bütün meslek örgütlerini ve gazetecileri birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”