Tsubani: Mandela kurallarını uygulayın, tecridi sonlandırın

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşullarının korkunç boyuta vardığını belirten COSATU yöneticisi Motlasi Tsubani, “Mandela kurallarını uygulayın, tecridi sonlandırın” çağrısında bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm için küresel çapta başlayan yeni hamleye uluslararası kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü yöneticileri, aydınlar, akademisyenler, yazarlar ve sanatçıların destek açıklamaları devam ediyor.


Hamle kapsamında basın açıklaması düzenleyen Güney Afrika Sendikaları Konfederasyonu (COSATU) yöneticisi Motlasi Tsubani, uluslararası Mandela kurallarının dahi İmralı’da uygulanmadığını belirterek, Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesine katılım çağrısı yaptı. 

Tsubani açıklamasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki koşullarına değinerek başladı. İmralı tecridinin geldiği boyutu ‘korkunç’ olarak adlandıran Tsubani şunları söyledi: “COSATU yenilikçi hareketleriyle Kürt lider, yoldaş Abdullah Öcalan ve Türkiye’de diğer politik tutsakların insan haklarının çiğnenmesinden ve uluslararası kabul gören Mandela kurallarına uyulmamasından dolayı tecridin sonlandırılması çağrısı yapıyoruz. Yoldaş Abdullah Öcalan, PKK’nin lideridir. Kürt halkı ise hala özgürlük ve sömürgeden kurtulmak için direniyor.

Popülerliği ve fikirleri Türk devleti için büyük tehdit olan Abdullah Öcalan’a bu nedenle komplo kuruldu. 1999’da yoldaş Nelson Mandela ile buluşmak için yola çıkmışken alıkonuldu ve daha sonra tutuklandı. Bunun yapılmasındaki amaç, PKK’yi zayıflatmak ve mücadelesini sonlandırmaktı. Ama bu planları başarısız oldu. Yoldaş Abdullah Öcalan, yoldaş Nelson Mandela ile karşılaştırılabilecek bir politik hayata sahipti. Mandela'nın avukatı Essa Moosa, yoldaş Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin Mandela’nınkinden çok daha beter olduğunu belirtti. Almanya’daki bir mitingde yoldaş Mandela ise şu mesajı verdi: “Kendi ülkende ezilmenin ne anlama geldiğini biliyoruz. Çocuğu kaybolan bir kadının acısını biliyoruz. Kültürünün ve ırkının aşağılanmasını ne demek olduğunu biliyoruz.” Yoldaş Mandela’nın sözleri, Apartheid rejimi altındaki Güney Afrika ve Türk hakimiyetinde eşitlik, adalet ve barış icin savaşan Kürt halkı arasında tarihi benzerlikleri andırıyor. Bu idealler, COSATU’nun evrenselliğini tanımlar.

Bu nedenle COSATU, Afrika'daki ve dünyadaki tüm ilerici hareketlere yoldaş Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını ve Kürt halkının haklı mücadelesini desteklemek için ahlaki bir yükümlülük yükler. COSATU ırkçı rejimin yenilgisini uluslararası birliğin bir sonucu olarak görüyor. Bütün dünya Mandela’nın özgürlüğü için ayağa kalktı. Birlik olup en sonunda özgürlüğüne ulaşmasını sağladı. Bu nedenle dünya çapındaki sendikaları, devletleri ve tüm yenilikçi hareketleri Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasına destek vermeleri için çağrıda bulunuyoruz. Mücadelemizin sözleri, ya da yoldaş Nelson'ın söylediği gibi “Ben Kürt direnişinin bir parçasıyım. Ben sizden biriyim” Abdullah Öcalan’a hemen şimdi özgürlük! diyoruz.”