Türkiye’de eğitilen Liwa Mutasim çeteleri Libya’ya gönderildi

Türk devleti Liwa Mutasim çete grubu üyesi 240 kişiyi Libya’ya aktarırken, önümüzdeki günlerde Libya’ya göndereceği bir grup çeteyi de eğitiyor.

Türk devletinin Feyyaz Sarraç başkanlığındaki “Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)” güçleriyle birlikte Tobruk’taki Temsilciler Meclisi bünyesindeki Libya Ulusal Ordusu’na (LNA) karşı savaşmak üzere “Milli Ordu” çetelerini Libya’ya aktarmaya devam ediyor.

Güvenilir kaynaklar eğitimi tamamlanan 240 kişilik Liwa Mutasim çete grubu üyesinin Türkiye’den Libya’ya aktarıldığını ve Selahaddin’e yerleştirildiğini belirtti. Kaynak Hamza Tümeni’ne bağlı 200 kişilik bir grubun da Antep’in Kilis ilçesinde “askeri” eğitimde olduğunu ve biter bitmez Libya gönderileceğini aktardı. Eğitimin bir ay sürdüğü ve tamamlanmasına az kaldığı da öğrenildi.  

Türkiye ile Feyyaz Saraç başkanlığındaki UMH arasında 27 Kasım 2019'da İstanbul'da imzalanan "güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası" sonrasında Türk devleti “Mili Ordu” çetelerini gruplar halinde Libya’ya aktarmaya başladı.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) 2 Mayıs’ta Türkiye’nin şimdiye kadar 7 400 kişiyi Libya’ya taşıdığını bunlardan 249’unun öldürüldüğünü açıklamıştı.