Turan: AKP-MHP iktidarı ülkenin kaynaklarını savaşa aktarıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, "AKP-MHP iktidarı ülkenin kaynaklarını savaşa aktarıyor" dedi.

HDP Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, 2023 Bütçe görüşmelerine ilişkin Mecliste basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de katıldı.
Turan, "Bütçede 660 Milyar TL açık öngörülüyor. Son söyleyeceğimizi önden söyleyelim. Bu bütçe yıkım bütçesidir; gençleri ve halkları barındırmayan, kadınları barındırmayan bir bütçedir. Bu bütçede emekçilere ne yazık ki yer verilmemiştir. Ekosisteme, doğaya yer verilmemiştir. AKP 20 yıldır olduğu gibi yine halktan topladığı bütçeyi halka değil bir avuç azınlığa, yani patronlara, sermayedarlara, zenginlere ve savaş baronlarına aktarmaktadır. Bunun adını da ne yazık ki bütçe koymaktadır" dedi.
Turan, şunları belirtti:
"Yine Savunma Sanayi Destekleme Fonu için ayrılan kaynak da dahil edildiğinde, savunma ve güvenlik sektörü için 2023 yılında 468.7 milyar lira ödenek öngörülmüş durumdadır. AKP-MHP ittifakının savaş politikaları, Türkiye’deki kaynakların savaş tamtamları ve savaş baronlarına aktarılmasına neden olmaktadır.
Bu kapsamda vatandaştan alınan her 8 liralık verginin 1 lirası militarizme, savaşa, silahlanmaya, İHA ve SİHA’lara, topa tüfeğe ayrılmaktadır. AKP-MHP ittifakının savaş ve güvenlik bütçesi geçtiğimiz yıl 230 milyar düzeyinde cereyan etmişti. Bu ittifak bu yıl savaş ve güvenlik enflasyonunu yüzde 100’den daha fazla artırdı. 468 milyar lira olarak cereyan ediyor. Yani iktidar işçiye, memura, emekliye TÜİK'in yalan enflasyonuyla ödeme yapacağım derken, esasen savaş baronlarının kasasını bu şekilde doldurmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu bütçe bir savaş bütçesidir. Bu bütçe bir yoksulluk bütçesidir."