Türk ordusu yine ormanları ateşe verdi

Türk ordusu Kuzey Kürdistan’ın Amed, Çewlîk, Mûş ve Êlih kırsalında düzenlediği operasyonda ormanlık alanları ateşe verdi.

Türk ordusu Amed, Çewlîk, Mûş ve Êlih kırsalında 24 Aralık’ta binlerce askerin katılımı ile operasyon başlattı.

Dört kentte bağlı dağlık alanlara helikopterlerle özel birlikler indirilirken, bazı noktalara da özel birlikler 4x4 tipi arkası kapalı sivil araçlarla sevk edildiği bildirildi.

Helikopter ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) hareketliliğinin yaşandığı bölgede, bazı alanlara top atışları yapıldı.

Özellikle Pasur (Kulp) ve Mûş arasında kalan kırsal mahallelerin dağlık bölgelerinde askeri birliklerin, ormanları kasıtlı bir şekilde ateşe verdiği bildirildi. İki ayrı noktada çıkarılan yangı bir gün sonra kendiliğinden söndü.

Amed, Çewlîk, Mûş ve Êlih’in dağlık bölgelerinde başlatılan operasyon birçok noktada sonlandırılırken, stratejik olarak değerlendirilen bazı bölgelerde sürdüğü öğrenildi.

Türk devleti operasyon gerekçesiyle sistematik bir şekilde Kürt ormanlarını yakarken, birçok bölgede yıllardır ormanları yağmalıyor. Özellikle Şirnex’in Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yıldır yoğun bir şekilde ağaçlar kesiliyor. Her yaz ayrıca onlarca noktada askeri gerekçelerle yangınlar çıkarılırken, herhangi bir müdahaleye de izin verilmiyor.