Tutsak aileleri eylemde: Ölüme sürükleniyorlar

Tutsak aileleri, hasta ve tahliyeleri engellenen yakınları için direnişi sürdürüyor. Eylemlerde "Tutsaklar ölüme sürükleniyor" mesajı verildi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. Aileler, eylemlerinde cezaevlerindeki işkence ve ölümlere dikkat çekti.

Amed'deki adliye önünde bir araya gelen ailelere, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Diyarbakır Tabip Odası, TMMOB, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyeleri destek verdi.

Hasta tutsak yakını Herdem Mervani, “Anayasa’da, yasalarda ‘cezası bir yılın altına düşürse tutuklu tahliye edilmeli’ diye geçiyor. Buna rağmen tutuklular tahliye edilmiyor, hasta tutukluların durumu giderek ağırlaşıyor. Aileler olarak bizim için vicdan açısından ağır bir durumdur. Tüm siyasi partilere ve yetkililere sorunlarını çözülmesini istiyoruz. Artık sözde değil, somut adım atılsın istiyoruz. Taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz” dedi. 

Tutsak yakını İnci Güler, “Yasalarda hak olan denetimli serbestlik tutuklular için uygulanırsa birçoğu tahliye olur. Hasta tutuklular dışarıda olacaktı. Ama tutukluların infazları yakılıyor, hasta tutuklular serbest bırakılmıyor. Siyasi partiler de bu konuda taleplerimizi duymalı ve konuyu Meclis’e taşıyıp, sorunu çözmeliler” diye belirtti.

Tutsak yakını Nuray Abay ise şöyle konuştu: “Adalet istiyoruz. Hasta tutuların serbest bırakılmasını, adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Aylardır sadece kendi çocuklarımız için değil tüm tutuklular için nöbetteyiz. Artık yeter. Tüm tutuklular için adalet sağlansın, tutuklulara 100 yıl vermesinler, infazları yakmasınlar."

İSTANBUL

Tutsak yakınları, eylemlerinin 5’inci haftasında da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya geldi. Eyleme, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulunan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, Ümraniye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağır hasta tutsak olan Selim Çiftçi’nin ablası Cemile Çiftçi ve Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’nde tek kişilik bir hücrede tutulan Erdal Özel'in ablası Kumri Akgül katıldı. Yakınlarının fotoğraflarını taşıyan tutuklu aileleri, adliye önünde açıklama yaptı.

Tutsak yakını Kumri Akgül, Silivri Cezaevi’nde yaşanan işkence ve ölümlere karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi. Yaşanan olayların üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen yakınlarının durumuna ilişkin bilgi alamadıklarını dile getiren Akgül, “Ne devlet yetkilileri ne de cezaevi yönetimi hiçbir şekilde bilgi vermiyor. Biz devletin bize bir açıklama yapmasını istiyoruz. Açıklama yapılmadan, buradan ayrılmayacağız. Silivri Cezaevi’nden cenazeler çıktı. Yaralı olanlar da haber verilmeden başka yerlere sürgün edildi. Ailelere bilgi verilmemesi ve apar topar götürülmelerini kabul etmiyoruz. Devletin denetiminde olan tutuklular cezaevlerinde işkence ile öldürülüyor. Çocuklarımızın can güvenliği yok. Bir gece yarısı telefonumuz çaldığında, acaba bizim çocuklarımızdan kötü haber mi geldi diye tedirginlik içindeyiz. Buradan Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum: Çocuklarımızı zorla bizden aldınız, çocuklarımızın cezaevlerinde ölmesini, işkence ve kötü muamele görmesini istemiyoruz. Bu baskıları kabul etmeyeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, cezaevlerinden her hafta gelen ölüm haberlerine dikkat çekti. Hasta tutsakların tedavisinin yapılmadığı ve işkence sonucu tutsakların ölüme sürüklendiğini söyleyen Gülüm, “En son Silivri Cezaevi’nde yaşananları hepimizin gözü önünde önce reddettiler, ‘hiçbir şey olmadı’ dediler. Daha sonra savcılığın talimatı ile ‘orada neler oluyor’ diye araştırıyoruz dendi. Biz bu araştırmanın derinleştirmesini ve doğru düzgün bir soruşturma yürütülmesini istiyoruz. Çünkü cezaevinde yaşananlar aleni açık. Üstünün örtülemeyeceği bir seviyede artık. Cezaevinde yaşanan işkence, kötü muamele ve intihara sürüklenme son bulmalı” diye kaydetti.

Gülüm, şunları söyledi: “Mahpusların insan hakları temeli kabul edilmeli ve mahpuslara insan haklarını ihlal eden muameleler yapılmamalı diyoruz. Buradan hep birlikte cezaevlerine ses olmaya çağırıyoruz; ölümleri, işkenceyi, kötü muameleyi intihara sürüklenmeyi durdurun. Cezaevinde olanlardan ailelerin bilgileri yok. Aileler bilgi almak istiyor ama bu konuda hiçbir yetkiliden ses yok. Silivri ve diğer bütün cezaevlerinde yaşananlar bir an önce soruşturulmalı, görevliler açığa alınmalı ve yaşananların önü kesilmelidir. Cezaevleri ölüm evleri olmasın.”

VAN

Van’da Adalet Nöbeti eylemini sürdüren hasta ve infazı yakılan tutsakların ailelerinin Van Adliyesi önünde yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. Polisler, açıklama öncesi Van Adliyesi’ni TOMA’larla ablukaya aldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP Van İl Örgütü yöneticileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi yöneticilerinin de aralarında grup, adliye önünde engellendi. 

Van Valiliği’nin yasaklama kararını gerekçe gösteren polis, grubun adliye binası önünde açıklama yapmasına engel oldu. Halk engellemeyi protesto etti.