Tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti direnişi sürüyor

Tutsak ailelerinin İzmir ve Van’daki Adalet Nöbetleri devam ediyor. Her iki kentte bir kez daha hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması istendi.

Van’da aileler Adalet Nöbeti’ni Cezaevleri Kampüsü önünde devam ettirdi. Burada açıklama yapılmasına Türk devlet güçleri izin vermedi.

Nöbet eylemcilerine Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Van Hakkari Tabipler Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Özgürlük için Hukuk Derneği (ÖHD)  ve HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın da destek verdi.

Jandarma aileleri çembere alırken, gazetecilerin de alana girmesini engelledi.

Açıklamaya izin verilmemesi üzerine aileler, TUHAY-DER Van Şubesi’nde açıklama yaptı.

TUHAY-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Edibe Babur, açıklamanın engellenmesine tepki gösterdi.

Babur, İmralı Cezaevi’nde başlayan tecridin bütün cezaevlerine yayıldığını ifade ederek şunları belirtti:

 “Bugün cezaevlerinde binlerce hak ihlali yaşanıyor, çok sayıda tutuklu şüpheli bir şekilde yaşamını yitiriyor. Ailelerimiz de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ‘dur’ demek için bir gündem oluşturmaya çalışıyor. Ne yazık ki devletin kolluk güçleri bu durumu engelliyor. Kolluk Jandarma cezaevi önünde annelerimize saldırı girişiminde bulundu.  Ailelerimizin adalet nöbeti sürecektir. Biz de bir kez daha buradan söylüyoruz; ailelerimizin yanındayız.”

İZMİR

İzmir’deki nöbet eylemi ise 48’nci gününde devam ediyor. İzmir Barosu önünde bir araya gelen aileleri, HDP Karabağlar ilçe yöneticileri ziyaret etti. Tutuklu yakınları,

Adalet Nöbeti'nde özellikle AKP-KDP ortaklığında Güney Kürdistan’a yönelik başlatılan işgal saldırılarına tepki gösterildi.

Cezaevinde 29 yıldır tutsak edilen Abdulbahri Yıldırım’ın eşi Hanım Yıldırım, işgale sert tepki göstererek, "Kürtler bitmez" dedi.

Yıldırım, "Bu baskılar ve savaş politikaları sonuç vermeyecek. Kürtler mücadelesinden geri adım atmayacak. Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlatılan sınır ötesi operasyon bir an önce durdurulmalı, barış diyalog kanalları açılmalı. Biz barış adalet dedikçe onlar savaşı dayatıyorlar. Savaşa karşı barışı savunmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı İsmail Başçı, Kürt bilgesi Ape Musa'nın "Yaşamın bir başka adı direnmektir" dizelerine atıfta bulunarak, "Bugün Kürdün yaşadığı her yer ve coğrafya saldırı altında. İçerde, dışarda cezaevlerinde her yerde direnmek düşüyor Kürt'e" dedi.