Tutsak yakınlarından 'bağımsız heyet' çağrısı

Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak aileleri, her alanda mücadele edeceklerini vurguladı, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme yapmasını istedi.

Hasta ve infazlarını tamamlamalarına rağmen tahliyeleri engellenen tutsaklar için Amed Barosu'nda Adalet Nöbeti başlatan ailelerin eylemi, 108'inci gününde devam ediyor. Aileler, taleplerine dair Amed'deki adliye önünde açıklama yaptı.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD- FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker ile bazı avukatlar, ailelerin açıklamasına katıldı. Rosa Kadın Derneği üyelerinin açıklamaya katılması ise engellendi.

'CENAZE TAŞIMAK İSTEMİYORUZ'

Eylemde konuşan tutsak yakını Reşahat Ada, cezaevlerindeki baskıların sona ermesini istediklerini belirtti.

Ada, "Çocuklarımızın cenazelerini taşımak istemiyoruz. 28-30 yıldır cezaevinde olanların infazlarının yakılmasını istemiyoruz. Barış, adalet, insanlık ve eşitlik istiyoruz" dedi.

Tüm siyasi partilere "yanımızda durun" çağrısı yapan Ada, "Baskı, şiddeti sona erdirin. bu zulmü kabul etmiyoruz. Ciğerimiz yanıyor. Yeter artık. Babaları, kardeşleri öldü ama onları göremediler. Tutukluları serbest bırakın. Gidebileceğimiz her yere gideceğiz. Hak, hukuk ve adalet istiyoruz" diye konuştu.

'HER ALANDA OLACAĞIZ, BAĞIMSIZ HEYET GÖNDERİN'

Tutsak yakını İnci Güler ise "Kanunlarınızı uygulayın. Abilerimizi, babalarımızı, teyzelerimizi, evlatlarımızı yıllardır bekliyoruz. Onların arkasındayız. Kanunlar uygulanana kadar alanlarda olacağız. Her yerde olacağız. Bağımsız bir heyet oluşturup cezaevlerine gönderin. Yerinde inceleyin" dedi.

Tutsak yakını Nazime Boltan, "Çocuklarımızın ölümün kıyısında. Çocuklarımızın hak ve hukukunu savunuyoruz. Çocuklarımız hasta. Bırakın biz onları tedavi edelim" diye belirtti.

Çocuklarının kendilerinden uzak cezaevlerinde tutulmasına da tepki gösteren Boltan, "24 saat, yarım saat görüş için gidiyoruz. 5 yıldır çocuğumu göremiyorum. Hak ve hukuk nerede? Vicdanlı davranın" şeklinde konuştu. 

Eylem, “Hak, hukuk, adalet” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla sonlandı.

 

Polis ablukasındaki Rosa Kadın Derneği üyeleri de sloganlarla ailelere destek verdi.