Tutsaklar için Adalet Nöbeti: Fiili idam uygulanıyor!

Van ve Amed’de hasta tutsak yakınlarının yürüttüğü Adalet Nöbeti eyleminde cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara dikkat çekilerek, fiili idam cezasının uygulandığı belirtildi.

Van Barosu’ndaki Adalet Nöbeti 66’ncı gününde devam ediyor. Yeni eylem günüde Van F Tipi Cezaevi’nde 68 yaşındaki hasta tutsak İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan, Van F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak olan 25 yaşındaki Botan Timur’un babası Kazım Timur yer aldı.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması amacıyla yürütülen nöbet eylemini 66’ncı gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Özalp ilçe örgütü yöneticileriyle yerine kayyım atanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç ziyaret etti.

Ziyaret sırasına konuşan Almaç, “Kürtleri, cezaevleriyle korkutmaya çalışıyorlar. 12 Eylül askeri darbesinde Amed Cezaevi’ndeki arkadaşlarımız eşsiz bir direniş sergileyerek, egemenlerin zihniyetini boşa çıkardılar ve geri adım atmadılar. Cezaevi direnişleri her zaman topluma öncülük etti. Kürtler, hiçbir zaman geri adım atmadı ve direnişlerini hala da sürdürüyor” dedi.

Almaç, “Cezaevlerinde yasalara aykırı bir şekilde baskı var. Her türlü yöntemi uyguluyorlar” diye ekledi.

Almaç, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek “Cezaevlerinde, devlet fiili olarak idam yöntemleri kullanıyor. Artık sınırsız hak ihlali var. Hasta tutuklular ölüme gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

AMED

Aynı amaçla Amed Barosu’nda yürütülen nöbet ise 91’nci gününde devam ediyor. Aileler, bir kez daha tutsakların özgürlüğünü talep etti.

Tutsak yakınlarından Reşahat Ada, "Şimdiye kadar bir çözüm üretemediler. Adalet gelene kadar buradan gitmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı ve Başbakana çağrımız var; Çocuklarımızın tedavi edilmesi ve infazlarının yakılmasını istemiyoruz. Yeter artık. Biz annelerin yüreği yanıyor" dedi.

Diğer bir eylemci olan tutsak yakını Nuray Abay, "Tutsakların infazını yakıyorlar ve hastaları tedavi etmiyorlar. Barış ve adalet istiyoruz. Bütün tutsakların serbest bırakılmasını ve hastaların tedavi edilmesini istiyoruz. Onların durumundan dolayı her gün korkuyla yaşıyoruz. Tüm bunlara rağmen yolumuzdan vazgeçmiyoruz. Gerekli mercilerin görevini yerine getirmesini istiyoruz" diye konuştu.