Tutsaklara 14 ay iletişim cezası

Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki koğuşlardaki pencerelerin metal tel örgüyle kapatılmasını protesto eden tutsaklara, attıkları 14 slogana için 14 ay iletişim cezası verildi.

Erzirom’daki Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki koğuşlardaki pencerelerin metal tel örgüyle kapatılmasını protesto eden tutsaklara iletişim cezası verildi. Tutsakların 8 Kasım’dan Aralık ayı ortalarına kadar sürdürdükleri 10’ar günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi biterken, koğuşların tüm pencerelerinin tel örgü ile kapatıldığı öğrenildi. Tutsakların tek hücreye konulduğu ve dış dünya ile iletişimlerinin kesildiği cezaevinde,  bu duruma karşı her gün protesto amaçlı slogan atması ise disiplin cezası olarak geri döndü. 

Dumlu Cezaevi Disiplin Kurulu, tutbakların protestosuna karşı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 42’inci maddesi uyarınca cezalandırma yoluna gitti. 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde uygulamaları protesto eden 7 tutsağa, attıkları her slogan için bir aylık disiplin cezası verilmesi yoluna gidildi. Kurul, 7 tutsağa atıldığı ifade edilen 14 slogan için ayrı ayrı 14 ay telefon ve mektup cezası verdi. 

Avukatlara bilgi veren tutsaklar, cezaevindeki tecridin giderek derinleştiğine dikkat çekti. Cezası onanmış/onanmamış herkesin tek kişilik hücrelerde tutuldukları bilgisini veren tutsaklar, bu duruma karşı kamuoyunun duyarlı olmasını istedi. 

Kendilerine verilen cezalara tepki gösteren tutsaklar, disiplin cezasına karşı önümüzdeki hafta İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulunacak.