Vahşice katledilen Taybet İnan ve Mela Hesen anıldı

Şirnex’in Silopiya ilçesinde Türk devleti tarafından “sokağa çıkma yasağı” ile birlikte başlatılan katliamda hayatını kaybeden Taybet İnan ve Mele Hesen, karanfillerle anıldı.

Türk devlet 2015 yılında birçok Kürt kentinde sokağa çıkma yasakları ilan ederek, vahşi saldırılarda bulunmuştu.

Yüzlerce kişi bu vahşet sırasında katledildi. Silopiya’nın Cudi Mahallesi’nde Tayben İnan katledildikten sonra cenazesi 7 gün sokak ortasında bekletildi.  Mele Hasan Sanır’ın cenazesi devlet terörü nedeniyle 13 gün evinin mutfağında bekletilmek zorunda kaldı.

Anmaya katliam sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şirnex İl Örgütü, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda kişi katıldı.

Taybet İnan’ın katledildiği sokakta yapılan anma sırasında sokağa karanfiller bırakıldı. Anmaya katılanlar adına konuşan HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, Taybet İnan'ın cenazesine yapılan zulmü unutmayacaklarını belirtti.

Akdağ, "7 yıl önce Taybet annemiz Silopya'da vahşi bir şekilde katledildi. Cenazesi 7 gün 7 gece sokakta kaldı. Taybet anne şahsında o dönem katledilenleri anıyoruz. Kürt halkına yapılan zulmü unutmayacağız ve bu zulme karşı sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Taybet İnan'ın kızı Halime Akın de o günleri hiç unutmadığını ifade ederek, "O sadece benim annem değil, hepinizin annesi. Onu unutmadığınız için sizlere teşekkür ederim. O gün de bugün olduğu gibi hep gözümüzün önünde, unutmayacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmalar ardından halk Mela Hasan Sanır’ın evine geçti. Burada bir konuşma yapan Şirnex Barış Annesi Meclisi üyesi Emine Özek, şunları ifade etti:

"Yapılan zulmü kınıyoruz ve unutmayacağız. Bugün hala bir çok yerde katliamlar yaşanıyor. Taybet ana, Mela Hesen'in katilleri açığa çıkana kadar, halka hesap verecekleri güne kadar mücadelemizi bırakmayacağız. Biz ölüm istemiyoruz. Bugün çocuklarımız öldürülüyor, anneler gözaltına alınıyor. Buna karşı direnmeli ve bu zulmü kabul etmemeliyiz.”

HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ise, Mela Hesen'in mücadelesine vurgu yaparak "Mela Hesen bizimle çalışıyordu. O her zaman halkının arasındaydı. Mela Hasen dönemin imamıydı. Onları unutmayacağız” diye konuştu.