Wan’da skandal: Sahte diploma ile onlarca inşaata ruhsat verdi

Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesinde işe alınan 6 yıldır YİKOB’ta kontrol amiri ve proje müdürü olarak çalışan Mehmet Akif Subay’ın diploması sahte çıktı.

Sahte diploma ile 6 yıl amirlik ve müdürlük yapan Subay, 60 binaya yapı ruhsatı verdi. Olası bir depremde söz konusu onlarca binada yaşayanların hayatı büyük bir tehlike altında.

Van Büyükşehir Belediyesine 2016 yılında kayyum atandı. Kayyum atanmasının ardından KHK ile yüzlerce emekçi ihraç edildi. Bunların yerleri ise AKP’li kadrolarla dolduruldu. Alınan bu kadrolardan biri ise AKP’li Mehmet Akif Subay oldu. Subay, sınavsız ve torpilli bir biçimde mimar olarak Van Büyükşehir Belediyesinde mimar olarak işe başladı ve hemen ardından yine torpille Van Yatırım İzleme Komisyonu Başkanlığına (YİKOB) kontrol amiri ve proje müdürü atandı.

Nahçıvan’dan aldığı sahte mimar diploması ile kısa sürede yükselen Subay, kendisini işe alan eski Kayyum Murat Zorluoğlu döneminin ardından sonraki kayyum M.Emin Bilmez tarafından da korundu. Diplomasının sahte olmasının bilinmesine rağmen Bilmez, Subay’ın görevine devam etmesini sağladı. Ancak bu durumun farkında olan bir kişi Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvurarak Subay’ın diplomasını sordu. Konuya ilişkin inceleme yapan YÖK, Subay’ın 97977 seri numaralı ‘Mimarlık’ diplomasının denklik belgesinin iptal edilmesine karar verdi. YÖK’e göre Subay’ın Azerbeycan Nahçıvan Devlet Üniversitesinde aldığı diploma Türkiye’de geçersizdi.

Yeni kayyum Ozan Balcı gelen baskılar üzerine Subay’ın kontrol amiri ve proje memurluğu görevlerinden aldı. Subay’ın işine son verileceği düşünülürken AKP olaya el attı ve Subay’ın şimdilik işten çıkarılmasını engelledi. Kayyum belediyelerinde sahte diplomalı birçok kişinin işe alındığı belirtiliyor.

15 Temmuz 2016’da yaşanan iktidar kavgasının ardından işe alınan ve kısa sürede amirliğe ve müdürlüğe yükselen Subay, yüzlerce emekçinin fişlenerek işten atılmasında başrolü oynadı. Sahte diploma ile yaklaşık 6 yıl müdürlük yapan Subay, 60 binaya ruhsat izni verdi. Diploması sahte çıktığı için attığı imzaları geçersiz sayılan Subay’ın, ruhsat verdiği yapılar şu anda gecekondu statüsüne düştü. Yıllardır ağır depremler yaşayan Wan’da sahte diploma ile ruhsat verilmiş 60 binanın olası bir depremde yol açacağı can ve mal kaybından endişe ediliyor. YİKOB’da görev yaptığı süre içinde Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ile sık sık ihale kavgasına giren subayın adı sık sık yolsuzluklarla gündeme gelmişti. Subay, davetiyeli ihalelerle halkın parasını AKP’lilere peşkeş çektirdi.

Asıl soru ise şu sahte diploması bilinmesine rağmen subaya 6 yıl boyunca kimler göz yumdu ve destek verdi?