Van’daki Adalet Nöbeti tecride tepki

Van’da tutsak yakınlarının 61 gündür yürüttüğü Adalet Nöbeti eyleminde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve 1999’daki uluslararası komploya tepki gösterildi.

Hasta tutsaklar ile infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması amacıyla Van Barosu’nda yapılan nöbet eylemini, 61’inci gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çaldıran İlçe Örgütü ziyaret etti.

Ziyaret sırasında bir konuşma yapan HDP Çaldıran İlçe Eşbaşkanı Gönül Uzunay, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve zulmün temel nedeninin tecrit olduğunu kaydetti.

Uzunay, “Halkımızın taleplerini dile getiriyorsunuz. Mücadeleniz sahipleniyoruz. Herkesin buna sahip çıkması lazım” dedi.

15 Şubat 1999’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaret altına alınmasıyla sonuçlanan uluslararası komploya değinen Uzunay, şöyle konuştu:

 “23 yıldır Sayın Öcalan tecrit altında tutuluyor. Cezaevlerinde yaşanan tecrit ve baskı politikası Sayın Öcalan’a yönelik komplonun bir parçasıdır. Bu sorunların çözümü için acilen Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirmesi gerekiliyor. Barışın olması ve hakların ayaklar altına alınmaması için bu tecridin kaldırılması gerekiyor. Tecrit kaldırılmadığı sürece bu ülkede hukuksuzluk ve zulüm devam edecek.”

Uzunay, AKP-MHP iktidarının saldırdığı alanların başında cezaevlerinin geldiğine dikkat çekerek, “Çünkü cezaevlerini teslim aldıklarında tüm toplumu teslim alacaklarını iyi biliyorlar. Ama cezaevlerindeki arkadaşlarımız asla boyun eğmeyecek. Biz halkımıza söz veriyoruz. Hayatımızın sonuna kadar bu mücadelenin paçası ve savunucusu olacağız. Bu vesile ile 15 Şubat komplosunu da kınıyoruz” ifadelerini kullandı.