Wan kayyumu 2 milyar TL’yi halka değil devletin kurumlarına harcadı

Yerel seçimlere az bir süre kala, Wan Büyükşehir Belediyesi kayyumu bir yıl içinde 2 milyar TL kredi çekti. Kayyumun, çektiği krediyi halka hizmet yerine diğer devlet kurumlarına harcadığı ortaya çıktı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Wan Büyükşehir Belediyesini HDP kazandı. HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde sonra Wan Büyükşehir Belediyesi’ni 1 milyar 100 milyon TL ile devraldı. HDP’nin Wan Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasını hazmedemeyen AKP-MHP iktidarı, 19 Ağustos 2019 yılında ikinci kayyum darbesini yaptı.

Kayyum darbesinden sonra Wan Kayyumu, belediyenin hemen hemen tüm taşınmazlarını satarken borcunu 5 katına çıkarttığı da gelen bilgiler arasında.  Wan Büyükşehir Belediyesi’ni 5 milyar TL’nin üzerinde borca sokan Wan Kayyumunun, bunun üstüne son bir yıl için 2 milyar TL kredi çektiği ortaya çıktı. Kayyum, İller Bankası’ndan 2022 ile 2023 yılları arasında 2 milyar TL kredi çekti.

BELEDİYENİN TÜM TAŞINMAZLARINI SATTI

Yerel seçimler öncesi kente ait tüm arsa ve taşınmazları bir bir satan Wan Büyükşehir Belediyesi Kayyumu, Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde bulunan Ehmedê Xanî Parkı’nın bir bölümünü satışa çıkardı. Wan Kayyumu, Artemêt'te (Edremit) 13 arsa ve içerisindeki yapılar ile 213 bin 457 metrekare alanı satışa çıkardı.

Bu arsaların satılmasıyla birlikte ilçede belediyeye ait alan kalmayacak.

Kayyum yönetimi, geçen ay Rêya Armuşê (İpekyolu) ilçesindeki Kevenli ve Selimbey; Artemêt  ilçesindeki Süphan ile Tûşba (Tuşba) ilçesi Beyüzümü mahallelerindeki Gençlik Merkezi binaları ve arsalarının bulunduğu 21 bin 449 metrekarelik alanı, Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devretmişti. Kayyum, geçen ay Belediye Meclis kararıyla Van Park AVM içerisinde bulunan 75 iş yeri ve bir adet ticari otoparkın satışına da onay vermişti.

Bununla da yetinmeyen Kayyum, Tuşba ilçesinde bulunan belediyeye ait düğün salonu ve Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin üzerine kurulduğu yaklaşık 20 bin metrekarelik bölgenin ifraz çalışmalarının yapılarak, oluşacak yeni parsellerin satışının yapılması için Belediye Meclisi’ne yetki vermişti.

KAYYUM BİR YILDA 2 MİLYAR TL ÇEKTİ

Wan Büyükşehir Belediyesi’ne ait birçok taşınmazı satan Wan kayyumu, belediyeyi borçlandırmak içinde kredi almaya devam etti. 2024 yerel seçimlerinden sonra gelecek yeni belediye yönetimini borç altında bırakmak ve çalıştırmamak için her yolu deneyen AKP’nin kayyumunun son bir yıl içinde 2 milyar TL kredi çektiği ortaya çıktı.

ÇEKİLEN 2 MİLYAR TL NEREYE HARCANDI?

Çekilen 2 milyar TL’nin ise Wan halkına hizmet etmek için olmadığı kısa sürede görüldü. Kayyumun çektiği kredinin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Van Milli Eğitim Müdürlüğü, Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile polis ve jandarma görevlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için harcandığı ortaya çıktı. Kayyum, yerel seçimlere az bir süre kala İller Bankası’ndan yeni krediler de çekeceği gelen bilgiler arasında. Yine Wan Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan birçok taşınmazı, park ve bahçeleri seçim öncesi devlet kurumlarına devrediyor.

2019 yerel seçimlerini kazanan HDP Wan Büyükşehir Belediyesi'ni gasp eden Wan kayyumu, Edremit fidanlık Parkı başta olmak üzere belediyenin birçok taşınmazını diğer devlet kurumlarına devretti.