Yemeksepeti işçileri: Direnerek kazanacağız

Sefalet ücretine karşı direnen Yemeksepeti işçileri, genel merkez önünde buluştu, "Direnerek kazanacağız" mesajını verdi.

Kendilerine dayatılan sefalet ücretine karşı 26 gündür iş yavaşlatarak ve kontak kapatarak direnen Yemeksepeti işçileri, Yemeksepeti Genel Merkez önünde açıklama yaptı. Nakliyat-İş, TEHİS ve Umut-Sen öncülüğünde direnen işçileri, konvoy halinde genel merkez önüne geldi geldi. İşçilere, Şişli Belediyesi’nde çalışırken işten atılan ve CHP Genel Merkezi önünde direnen işçilerden Turan Aktaş da destek verdi. “Delivery Hero işçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Direne direne kazanacağız”, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “İşçiler burada, yönetim nerede”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı.

 ‘İŞÇİLERİ AÇLIĞA MAHKÛM EDENLER, 5 MİLYON DOLARA DÜĞÜN YAPANLARDIR’

 Eylemde ilk konuşma Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Yemeksepeti işçilerinin sefalet ücretine karşı 26 gündür iş yavaşlatarak ve kontak kapatarak direnen Yemeksepeti işçilerinin mücadelesinin aynı zamanda ülkedeki tüm işçi sınıfının mücadelesi olduğunu vurguladı. İşçiler sefalet ücretine mahkûm edilirken, Yemeksepeti kurucusu ve eski CEO’su Nevzat Aydın’ın 5 milyon dolarlık düğün yaptığına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu:
"Bugün Yemeksepeti işçilerini sefalet ücretine mahkûm etmek isteyenler, Maldivler adalarında 5 milyon dolara düğün yapanlardır. Bizim kimsenin özel yaşamıyla bir alıp veremediğimiz yok. Bizim işçileri asgari ücrette çalıştırmaya mahkûm edenlerle, işçilerin örgütlenme hakkına saygı göstermeyenlerle ve resmi evrakta sahtecilik yaparak işçilerin örgütlenme hakkını engellemeye çalışanlarla bir sorunumuz, bir hesabımız var elbette. Sen bir taraftan etrafa demokratlık hikâyesini okuyacaksın ama yeri geldiğinde işçilerin en demokratik örgütlenme hakkını evrakta sahtecilikle engelleyeceksin. Eğer demokratsan koyalım sandığı, işçiler sendika istiyor mu, istemiyor mu, hangi sendikayı istiyorlarsa da ona saygı gösterelim.”

KONTAK KAPATMA ÇAĞRISI

 İşçilerin mücadelesini kırmak için işverenin tüm yol ve yöntemleri kullandığına işaret eden Küçükosmanoğlu, “İşveren, Şubat ayının maaşını Mart ayında yatacağını söyleyerek mücadele etme eğilimini kırmaya çalışıyor. Şunu bir kez daha açıkça söylüyoruz; eğer 1 Mart’ta verilen sözler yerine getirilmezse tüm Türkiye çapında motokuryeleri ve depolarda çalışanları kontak kapatmaya çağrıyoruz” dedi.

Yemeksepeti işçilerinin mücadelesinin sadece ülke içinde değil, dünyanın dört bir yanında sahiplenildiğini söyleyen Küçükosmanoğlu, Haluk Levent’in desteğine de değindi. Küçükosmanoğlu, "Zafer direnen Yemeksepeti işçilerin olacak” vurgusunda bulundu.

İşçiler, iş yavaşlattıkları gerekçesiyle ekip şefleri tarafından hem ücretli molaya aldıklarına hem de haklarında tutanak tutulduğunda dikkat çekti. Grevi bırakanlar hakkında bile tutanak tutulduğuna işaret eden işçiler, “Baskılar bizi yıldıramaz” mesajını verdi.