Yoldaş: Kimmiş nankör kamuoyu görüyor

Yemeksepeti Yönetim Kurulu Başkanı'nın "Nankör" hakaretine cevap veren direnişteki işçilerden Barış Yoldaş, “Trabzon- Fenerbahçe maçı nedeniyle tweet attığı için işçi kovmuş biri. Bu şirket bizim sayemizde büyüdü. Kimmiş nankör, kamuoyu görüyor" dedi.

Yemeksepeti ile ilişkisinin kalmadığı açıklaması, 15 Şubat tarihli İstanbul Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki kayıtla yalanlanan Yemeksepeti Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın’ın sefalet zammına ve esnaf modeli dayatmasına karşı direnen işçilere ‘Nankör’ diye hakaret etmesi büyük tepki topladı.

İşçilerin alın terinden kazandığı paralarla Maldiv Adaları’nda 5 milyon dolarlık düğün yapan Aydın’ın bu söylemine karşı sosyal medyada başlatılan #NankörSensinNevzatAydın kampanyasına destek yağdı, işçiler de Nakliyat-İş, Umut-Sen ve TEHİS öncülüğünde Yemeksepeti Genel Merkezi’nin önünde protesto düzenledi. İşçilerin yönetimle görüşme talebi ise yine “yetkili yok” denilerek geri çevrildi.

Mobbinge, tehditlere, tutanaklara rağmen direnişlerinin 32’nci gününe giren işçiler, 5 bin 500 lira net ücret ve iş güvencesi talepleri karşılanana kadar mücadele etmeye kararlı.

Bu işçilerden 24 yaşındaki Barış Yoldaş, ANF’ye konuştu.

‘TUTANAKLARLA İSTİFAYA ZORLANIYORUZ’

Yemeksepeti Güzeltepe şubesinde çalışan Yoldaş, direniş başladığından bu yana tüm tehdit, şantaj ve baskılara rağmen paket atmayarak, durdurma eylemini kararlılıkla sürdürüyor.

Birçok arkadaşı gibi ücretli molaya alınmasına rağmen hakkında tutanak tutulduğuna dikkat çeken Yoldaş, bu yöntemle istifaya zorlandığına işaret etti.

Çok iş deneyi olduğunu anlatan Yoldaş, süpervizörlük de yaptığını, Maliye Bakanlığı’nda da çalıştığını ancak hiçbir zaman tutanak yemediğini söyledi. Bu koşullar altında da paket atmayı düşünmediğini vurgulayan Yoldaş, şöyle tepki gösterdi: “Asgari ücretle 10 dakikada 10 paket atıldığını kim görmüş? Ben paket atmıyorum zaten ama grevi bırakıp, iş yavaşlatma eylemi yapan arkadaşlarımız bile ücretli molaya alınıp, haklarında tutanaklar tutuluyor. Bizi bu şekilde sindirmeye çalışıyorlar. Zaten süpervizörler bunu açık açık dile getiriyor. ‘Bizi uğraştırmayın boşuna, işten çıkın, istifanızı yazın’ baskısı yapıyorlar.”

‘ESNAF KURYE GREVİ KIRIYOR!’

Direnişlerinin bir bütün olarak iş bırakmaya dönüşmemesinin esas nedeninin esnaf kurye olduğuna işaret eden Yoldaş, “Esnaf kurye grevi çok kırıyor. Biz paket atmasak da onlar atıyor. O yüzden tümden iş durdurma eylemi olamıyor” diye konuştu.

Şirket tarafından baştan beri esnaf kurye modelinin empoze edildiğini anlatan Yoldaş, “İşe başladığımda Çırçır şubesinde çalışıyordum; esnaf modeli dayatması nedeniyle beni Rami depoya gönderdiler, iki yeri de esnaf kurye modeline geçirdiler ve en son Güzeltepe şubesine gönderildim. Esnaf kurye modeli işlerine daha çok geliyor tabii, hatta bunu teşvik eden şirketler bile var. Arkadaşını işe getiren esnaf kuryeye 200-250 TL getirme parası, artı 1.000 TL yakıt desteği sağlanıyor. Şirket zaten kazayı belayı görmediği için esnaf modele dünden razı. Ölsün ölmesin umurlarında değil. Geçen Ankara’da 20 yaşında bir esnaf kurye kaza nedeniyle hayatını kaybetti. Şimdi şirket o çocuğu yarın hatırlayacak mı? Hatırlamayacak tabii ki” dedi.

‘KULEYİ SAĞLAM TUTUYORLAR’

Koşulları iyileştirme sözlerine rağmen 1 Mart’ta yatırılan maaşlarda bir değişiklik olmadığına dikkat çeken Yoldaş, grevden önce yaptığı mesailer sayılarak bu ay hesabına 4 bin 400 TL maaş yatığını aktardı. Talep ettikleri 5.500 TL maaş hiç kimseye yatırılmazken, depo şeflerine 10 bin TL’ye kadar maaş yatırıldığına dikkat çekti. “Kuleyi sağlam tutuyorlar” diyen Yoldaş, direnişi kırmak için depocular ve valeler arasında bile ayrımcılık yaptıklarına işaret ederek, “Biz depocularla aşağı yukarı aynı parayı alıyorduk. Paket ve mesai hariç, sadece 100 TL eksik alıyorduk. Ama bugün depocu benden 500 TL daha fazla alıyor” dedi. Grev öncesi defalarca koşullarda iyileştirme talep ettiklerini ve her seferinde buna dönük sözler verildiğini belirten Yoldaş, “Ama bırakın maaşlara zam yapmayı, en büyük sıkıntı olan ve defalarca kaza yapmamıza neden olan Hero motorları bile değiştirmediler” diye konuştu.

‘ASIL NANKÖR NEVZAT AYDIN’DIR!’

Yemeksepeti Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İstanbul Ticaret Sicil Gazetesi kaydıyla ortaya çıkan Nevzat Aydın’ın direnen işçilere ‘Nankör’ diye hakaret etmesine cevap veren Yoldaş, şunları kaydetti: “Biz kaza, bela, yağmur, çamur demeden çalıştık. Kimmiş nankör ben sorayım ona o zaman. Salgında herkes evdeyken biz çalıştık; hayatımızı riske ederek, kaza yapmamıza rağmen çalışıp nasıl nankör oluyoruz? Bir de bizi kastederek, ‘Şirketin başında olsaydım bu nankörleri kovardım’ diyor. Ben de açık söylüyorum, şirketin başındasın, kov o zaman. Haklarımızı ver kov bizi bakalım; kim nankör, kim değil kamuoyu görüyor zaten. Şirket bizim sayemizde büyüdü, biz nasıl nankör oluyoruz, onu anlamadım” vurgusunda bulundu. Asıl nankörün Nevzat Aydın olduğunun altını çizen Yoldaş, “Ben bunu bu işe girmeden önce de biliyordum. 2019 yılında sırf Trabzon-Fenerbahçe maçı hakkında sosyal medyada Fenerbahçe’yi savunan bir paylaşım yaptığı için arkadaşımı işten kovmuş biri. Paylaşım nedeniyle Yemeksepeti Genel Merkezi’nden arabalar gelmiş, tweeti silmesi için. Silmeyi kabul etmeyince istifaya zorlamışlar.”

Çalışırken kaza geçiren işçilerden de olan Yoldaş, son olarak tüm arkadaşlarına iş bırakma çağrısında bulundu. Yoldaş, “Gece 24.00’dan sonra zaten esnaf kuryeler çalışmıyor, yine bize, işçi kuryelere muhtaç kalacaklar, pakete çıkmayın” dedi.