Yozgat’a sürgün edilen tutsaklara keyfi uygulama

Urfa’dan Yozgat’a sürgün edilen tutsaklar, cezaevi girişinde keyfi uygulama ve hak ihlallerine maruz kaldı. Tutsaklar, kendilerine hakaret eden personeller hakkında suç duyurusunda bulundu.

Urfa Hilvan 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulan siyasi tutsaklar Sezar Duruk ve İsmail Kaya ile 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulan Zeynel Taş’ın 30 Eylül tarihinde keyfi olarak Yozgat 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiği öğrenildi. Sevk ile ilgili tutsakların aile ve avukatlarına bilgi verilmezken sürgünlerin tutsakların talepleri dışında yapıldığı öğrenildi. Yozgat 1 Nolu T Tipi Cezaevi girişinde tutsakların “cezaevi kabul işlemleri” esnasında hak ihlallerine maruz kaldığı öğrenildi. Cezaevi girişinde kimi cezaevi personelinin hakaretlerine maruz kalan tutsakların eşyalarının çöpe atıldığı belirtildi. Henüz açılmayan kimi kişisel eşyaların cezaevine kapalı şekilde alınmayacağını belirten cezaevi görevlileri, açtıkları eşyaları “Açık eşya cezaevine alınmaz” diyerek çöpe attı.

Aynı personellerin, tutsakların aile fotoğraflarını incelerken tutsakların özel yaşamlarına aykırı söylemlerde bulunduğu belirtildi. Cezaevi okuma komisyonu tarafından incelenmesi gereken yazı ve fotoğrafları keyfi olarak inceleyen ve tutsaklara hakaret eden personeller, tutuklulara psikolojik baskıda bulundu. Söz konusu personellerin kamera kayıtları incelendiğinde tespit edilebileceğini belirten tusaklar, personeller hakkında adli ve idari olarak şikayette bulundu.