Yunanistan: Türkiye sınırında bir yılda bin 300 insan kaçakçısı yakalandı

Yunan hükümeti, 2022 yılında Türkiye ile sınır hattında insan kaçakçılığı yapan bin 300 kişinin yakalandığını açıklandı.

Batı Avrupa ülkelerine geçmek isteyenlerin ana güzergahlarından biri olan Yunanistan’da insan kaçakçılığıyla verilen mücadeleye ilişkin rakamlar açıklandı. Skai radyosuna konuşan Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, 2022’de sadece Türkiye ile sınır bölgesi olan Meriç nehri yakınlarında bin 300 insan kaçakçısını suçüstü yakaladıklarını bildirdi.

Bakan Theodorikakos, ayrıca 2022 yılı boyunca Türkiye’den gelip Meriç nehrini geçmeye çalışan 256 bin mültecinin de engellendiğini söyledi. Birleşmiş Milletler verilerine göre 2022’de kaçak yollarla Yunanistan’a geçen mülteci sayısı bir önceki yıla göre iki kat artarak 18 bin 800’yi buldu. Bu rakam, 2021’de 9 bin 157 olarak açıklandı.

GÖÇMENLER GERİ GÖNDERİLMESİ YASA DIŞI

Avrupa Birliği (AB) sınır koruma güçlerinin desteğiyle Yunanistan’daki güvenlik birimleri kara ve deniz sınırlarında son yıllarda sıkı tedbirler alıyor. Ancak uluslararası insan hakları kuruluşları, bir süredir Yunan hükümetini daha güvenlikli bir yaşam için Avrupa Birliği’ne geçmek isteyenleri yasa dışı yollarla Türkiye’ye göndermekle suçluyor.

Atina yönetimine göre ise son dönemlerde Türkiye’deki AKP-MHP iktidarı, Suriyeli göçmenlere “Ya ülkenize gidin ya da kaçak yollarla Yunanistan’a geçin” biçiminde baskı yapıyor. Yunan yetkililer, Suriyeli göçmenlere yönelik bu baskısının Türkiye’de yapılacak genel seçimler öncesinde arttığını ifade ediyor.