Zaferde kilit bir mevzi; Çemço Direniş Alanları

Kale Çemço tepesinde, bomba parçası değmemiş tek bir ağaç, bir kaya parçası dahi kalmadı. Buradaki gerillalar, düşman diğer alanlardaki yoldaşlarının üzerine kimyasal silah kullanmasın diye yoğun uçak vuruşlarının altında silah eylemleri gerçekleştirdi.

Faşist Türk ordusunun Zap alanında işgal operasyonu başlattığı 14 Nisan 2022 tarihinden bu yana her gün gerillanın günlük savaş tekmillerini dinliyoruz. Ajans haberlerine de yansıyan bu tekmillerde özellikle son üç aydır Çemço direniş alanlarında gerçekleştirilen eylemsellikler ve düşman yönelimlerine dikkat çekiliyor. Her gün tanklar, obüsler, ağır silahlar ve savaş uçakları ile aralıksız vurulan Çemço direniş alanlarına bağlı Kale Çemço Tepesi direnmeye devam ediyor.


Çemço, gerillanın Medya Savunma Alanları'ndaki eyaletlerinin orta alanı konumunda bir bölge. Kale Çemço, Werxelê, Şehîd Adıl, Karker, Şehîd Şahin gibi stratejik tepelerin ortasında yer alan önemli bir tepe. Bu yüzden faşist Türk ordusu özellikle Werxelê, Karker, Şehîd Şahin tepelerinde işgal operasyonu başlattığında Kale Çemço bu tepelerin geri savunma konumunda çok önemli rol oynadı. Savaşın ilk gününden beri bu tepede konumlanan gerillalar, arazide konumlanmaya çalışan Türk askerlerini denetim altına alarak, şimdiye kadar onlarca eylem gerçekleştirdiler. Özellikle Werxelê ve Zap alanında açığa çıkan direnişlerde gerillanın Kale Çemço mevzisinde ortaya koyduğu askeri performansın çok büyük katkıları oldu. Burada yer alan gerillalar hem kendisine sınır olan tepelerde yaşanan direnişi koordine ettiler ve gerçekleştirdikleri eylemlerle yoldaşlarına destek oldular. Aynı zamanda düşmanın kendi mevzilerine karşı yapacağı ihtimal kara operasyonuna karşı hazırlıklarını gerçekleştirdiler.

KALE ÇEMÇO’DA KAZAN PARÇASI DEĞMEMİŞ TEK BİR AĞAÇ KALMADI

İşgal operasyonunun 3. ayına kadar da burada Türk ordusunun karadan operasyonu gerçekleşmedi. Ancak Werxelê ve Şehîd Şahin alanlarında açığa çıkan direnişe sağladıkları destekten kaynaklı Çemço alanı operasyonun ilk gününden beri yoğun hava saldırılarının ve sınır karakollarından yapılan vuruşların hedefi oldu. Operasyonun ilk gününden beri binlerce defa obüsler, ağır silahlar ve savaş uçakları ile vurulan Kale Çemço tepesinde, zirveden yamaçlara kadar kazan ya da obüs parçası değmemiş tek bir ağaç, bir kaya parçası dahi kalmadı. Bu mevzide yer alan gerillalar, düşman Werxelê ve Şehîd Şahin Tepesi'nde yoldaşlarının üzerine kimyasal silah kullanmasın diye yoğun uçak vuruşlarının altında ağır silah eylemleri gerçekleştirdi.

Eylem sonrası çekilen görüntülerde de görüldüğü gibi, Türk ordusu Kale Çemço tepesini hem tanklarla hem de ağır silah ve obüslerle yoğun bombardımana tutarak araziyi yakıyor. Gerillanın sıktığı tek bir mermi karşısında tonlarca ağırlıkta bombalarla tepeleri bombalayan Türk askerlerinin halini en iyi ortaya koyan yine gerilla kamerası oluyor.

ÇEMÇO’YA BAĞLI ŞEHÎD ARJİN VE ŞEHÎD ÜMİT SAVAŞ TÜNELLERİNDE ONUR DİRENİŞİ

Temmuz ayına gelindiğinde işgalci Türk ordusu savaş uçaklarının vuruşları ve keşif uçaklarının yoğunluğu altında tanklarla Çemço direniş alanlarına karadan giriş yaptı. Burada Çemço direniş alanlarına bağlı Şehîd Ümit ve Şehîd Arjîn savaş tünellerine yönelen işgalci Türk ordusu, burada da diğer alanlarda olduğu gibi gerçekleştirdiği ahlaksız saldırıların altına imza attı. Şehîd Ümit Savaş Tünellerinde sadece bir tim gerilla 2 ay boyunca Türk ordusunun tanklarına, kimyasal gazlarına ve teslimiyet çağrılarına karşı direndi. Türk ordusunun çeteleri burada hemen her gün tünellerde direnen gerillalara çağrı yapıp ‘sayınızın az olduğunu biliyoruz, direnmeyin, teslim olursanız sizi krallar gibi yaşatırız’ gibi ahlaksız teslimiyet çağrıları yaptılar. Ancak burada gerçekten çok çok zor koşullar altında direnen gerillalar, her seferinde gerçekleştirdiği eylemler ile bu çetelerin yüzlerine tükürmesini bildiler. 2 ay boyunca bir an bile tereddüt yaşamadan, hiçbir saldırıya boyun eğmeden ve düşmanlarının karşısında diz çökmeden direnişlerini sürdürdüler. Tanklarla tünellerin önüne gelen Türk askerlerinin burada onlarca kaybı oldu.

ŞEHÎD ÇİYA RUBAR’IN SİLAHINI YERDE BIRAKMADILAR

Çemço alanında direnen bir diğer mevzi de Şehîd Arjin Savaş Tünelleriydi. Burada yer alan gerillalar da 2 ay süren direnişte Türk ordusuna karşı hem arazide hem de savaş tünellerinde çok etkili eylemler gerçekleştirdiler. Burada direnişe öncülük eden YJA Star gerillalarından Çiya Rubar (Duçem Çelik), Türk ordusunun kullandığı yasaklı patlayıcılar ve kimyasal gazlar sonucunda şehadete ulaştı. Şehîd Çiya Rubar’ın yoldaşları onun intikamını almak için burada çok kapsamlı bir eylem gerçekleştiren direnişçiler, onun silahını yerde bırakmadılar. Ağustos ayında gerçekleştirilen bu eylemde direnişçiler asker cenazelerinin üzerine gidip silahlarına ve birçok askeri malzemeye el koydular.

ŞİKEFTA BRİNDARA’DAN SONRA YENİ BİR BAZÊN ZAGROSÊ SENDROMU: KALE ÇEMÇO

Kale Çemço tepesini ele geçirerek, Çemço direniş alanlarını tümden tasfiye etmeyi planlayan Türk ordusu bu tepenin asi kayalıklarında adeta takılı kaldı. Kale Çemço tepesi dik yamaçları ve uçurumları ile gerillaya kalkan oldu. Aylardır her seferinde bu tepede indirme yapmaya çalışan Türk ordusu, gerillanın etkili müdahaleleri sonucunda savaşın 9. ayında da hala bu tepeye asker indirebilmiş değil. 9 ay içerisinde burada birçok Skorsky ve Kobra helikopteri darbelendi. Alana asker indiremeyen Türk ordusunun komutanları, adeta deliye dönmüşcesine buranın 24 saat bombardıman altında tutulması için talimat üzerine talimat yağdırıyorlar. Burada gerçekleştirilen saldırılarda Türk ordusu bir doğa katliamı gerçekleştirdi. Ancak tüm bu yaptırımlara karşı burada direnen bir grup gerilla 9 aydır düşmana boyun eğmedi ve mevzilerini korumaya devam ediyor. Tepenin yamacında konumlanan işgalci güçlere karşı neredeyse her gün suikast eylemi gerçekleştiren HPG ve YJA-STAR gerillaları Türk ordusunun asker ve çetelerini yeni bir Zap sendromunun eşiğine sürükledi.