Zamlar protesto edildi: Bu çürümüş düzeni değiştireceğiz!

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, “Elektrik, doğalgaz, temel tüketimde zamlar geri alınsın” şiarıyla Cevahir AVM önünde tencere tavalı protesto yaptı: “Yaşamın her alanında kötülük, felaket, sefalet üreten bu çürümüş düzeni değiştireceğiz.”

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, peşe peşe yapılan zamları Cevahir AVM önünde tencere tava vurarak protesto etti. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla gerçekleşen eylemde, “Elektrik, doğalgaz, temel tüketimde zamlar geri alınsın” yazılı pankart yanı sıra “Elektrik çok geliyorsa ampulü söndür”, “Ödemiyoruz zamlar geri alınsın” dövizler taşındı.

Sık sık, “Zam zam nereye kadar bitti buraya kadar”, “Saraya değil halka bütçe” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı Hulusi Mutlu okudu. Her güne yeni bir zam haberiyle uyandıklarını hatırlatan Mutlu, gelinen noktada en temel ihtiyaçları dahi karşılanamadığını, gıda, akaryakıt, doğalgaz, elektrik, ulaşım zamlarıyla adeta nefes alamaz hale gelindiğini vurguladı.

Marketlerde neredeyse her gün yenilenen etiketlerin hızına halkın yetişemediğini kaydeden Mutlu, zam ve hayat pahalılığın temel gündem haline geldiğine işaret etti.

“Geçinemiyoruz, ödeyemiyoruz, yoksullaşıyoruz, tükeniyoruz” vurgusunda bulunan Mutlu, “Bizlerin payına yoksulluk düşerken, halk sefaletle boğuşurken, iktidarın zenginleri, yandaş şirketler zenginliklerine zenginlik katıyor. Rakamlar ortada. Halk derin bir yoksulluğa sürüklenirken bankalar başta olmak üzere pek çok büyük şirket ve sanayi kuruluşu, tarihlerinin belki de en kârlı dönemlerinden birisini yaşıyorlar. Bu yılın ocak ayında bankalar kârlarını geçen yılın aynı döneminde göre %370 artırarak neredeyse dörde katladı. Halkın ekmeği küçülürken onlar kâr rekorları kırıyorlar” dedi.

Kapitalist sistemin, patronların ve zenginlerin sistemi olduğu en bariz şekilde kriz dönemlerinde daha da açığa çıktığını hatırlatan Mutlu, “Hepimiz aynı gemideyiz” söylemine tepki göstererek, ekonomik krizin yoksulu farklı, zengini farklı etkilediğinin altını çizdi.

Ekonomik krizin sorumlusu siyasi iktidarın “sabredin” telkinine bulunduğunu belirten Mutlu, “Resmi enflasyon %61’e, gerçek enflasyon %147’ye ulaşmasına rağmen asgari ücretliler başta olmak üzere emekçilerin, emeklilerin, sabit gelirlilerin ücretlerinde artışa yanaşmıyor. Çiftçinin mazotuna, gübresine destek vermekten bile imtina ediyor. Tarım ve hayvancılığı bitiriyor. Köylü, toprağını ekmekten vazgeçiyor, pahalı yeme gücü yetmeyen üretici süt hayvanlarını kesip satmak zorunda kalıyor. Sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de yok ediyorlar. Esnaf, artan maliyetler, borçlar, hacizler ve icralar nedeniyle kepenk kapatıyor” diye konuştu.

Memleketi 20 yıldır yönetenlerin, kendi yarattıkları krizin faturasını halka yüklediğini vurgulayan Mutlu, ‘Bizler ‘mutfakta yangın var’ derken, yangınla mücadele etmesi gereken iktidar, kıyaslamanın mümkün olmadığı ülkelerle kıyaslama yapıp, ‘ama başka ülkelerde de sıkıntı var’ diyerek durumun vahametini hafifletmenin gayretinde. Oysa hakikaten mutfaklarımızda yangın var. Çarşıda, pazarda, markette yangın var. Açlık sınırının altında gelirle yaşamaya çalışan milyonlarca insana, yoksulluk sınırının altına düşen yeni milyonlar eklendi. Ülkeyi bataklığa sürükleyen bu iktidarın bizlere açlık ve sefaletten başka verebilecek hiçbir şeyinin olmadığı ortada” dedi.

Ülkeyi ve ekonomiyi yönetemeyenlerin sebep olduğu krizin yansıması olan zamları kabul etmediklerinin altını çizen Mutlu, bu hayat pahalılığı son bulana, yoksulların, emekçilerin, sabit gelirlilerin alım gücü artana kadar, yaşamın her alanında sesimizi yükseltmeye devam edeceklerini vurguladı. Yoksuldan alıp zengine veren, halkı daha da yoksullaştıran bu politikalara tahammülümüz kalmadığını kaydeden Mutlu,” Bıçak kemiğe dayandı Sesimizi yükseltelim. İktidara dur diyelim” diyerek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Mutlu, talepleri şöyle sıraladı:

“1. Enerji ve ulaşım zamları derhal geri alınsın.

2. Enerji temel bir haktır. Yandaşlara peşkeş çekilen elektrik dağıtım ve üretim hizmetleri özel sektörün elinden bedelsiz olarak alınsın ve kamu yararına uygun olarak yönetilsin.

3. Elektrik, akaryakıt, doğalgaz, ulaşım ve tüm temel ihtiyaç maddelerindeki özel tüketim vergisi ve KDV kaldırılsın.

4. Her konuta aylık 230 KWh elektrik ve 140 metreküp doğalgaz, parasız verilsin.

5. Enerji şirketlerinin borcu halktan değil, şirketlerden tahsil edilsin.

6. Faturaları ödeyemeyenlerin elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi yasaklansın.”

“Yaşamın her alanında kötülük, felaket, sefalet üreten bu düzen çürümüştür. Bu düzeni değiştireceğiz” diyen Mutlu, 1 Mayıs mesajı da verdi. Mutlu, “İşçinin, emekçinin, köylünün alın terinden çalarak, kamu kaynaklarını yandaşlara peşkeş çekerek zenginleşenlerin düzenini değiştirip insanca yaşanacak bir ülkeyi birlikte kuralım. 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya, emeğimiz, ekmeğimiz ve haklarımız için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Birlikte Mücadele Edeceğiz, Birlikte Direneceğiz, Birlikte Kazanacağız” dedi.