13 ülkenin kadınları jineoloji için bir araya geldi

13 ülkeden farklı kadın örgütleri ve çevreler, jineolojiyi bir adım daha öteye taşırmak amacıyla Utamara’da buluştu. Kadınlar jineoloji, feminizm, kadın doğasını tartışarak deneyimlerini paylaştı.

Jineoloji Komitesi, jineolojinin kurduğu evrensel bağları pratik adımlara dönüştürebilmek amacıyla 13 ülkeden kadınları bir araya getirdi. 

Utamara Kadın Buluşma Merkezi'nin ev sahipliğini yaptığı Jineoloji Kampı, 19-23 Ağustos günleri arasında 45 kadın aktivistin katılımıyla gerçekleştirildi. Norveç, İngiltere, İspanya, Katalonya, İtalya, İsviçre, Almanya, Belçika, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Hollanda ülkelerinden ve Kürdistan’ın dört parçasından kadınların katılımıyla gerçekleştirilen kampta, jineoloji, feminizm, kadın doğası, deneyim paylaşımı ve perspektif tartışmalarına odaklandı.  

Sabah 9.00’dan gece 21.00’e kadar süren 5 günlük program kapsamında katılımcılara seminerler, video görüntüleri, açık kürsü ve sohbet imkanı sunuldu.

JİNEOLOJİ KADININ ÖZ SAVUNMASIDIR

Günün ilk oturumunda Jineoloji Komitesi üyesi Zîlan Diyar, jineoloji ve yöntemleri üzerine bir seminer verdi. Jineoloji'nin dünya kadınlarına açılabilecek bir potansiyeli bulunduğunu söyleyen Diyar, 9 yıldır yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Ataerkil sistemin kendisini kurumsallaştırdıkça kadının mücadele alanını daralttığını belirten Diyar, Kürt Halk Önderi Abdulah Öcalan'ın pozitif ayrımcılık yaparak kadınlara alan açtığını, yeni bir bakış açısı sunduğunu ifade etti. 

Öcalan’ın topluma sunduğu özgürlük sosyolojisi teriminin, kriz ve kaos ortamlarında özgürlük olasılığını zorlama anlamını taşıdığını dile getiren Diyar, “Özgür eş yaşam, iktidardan arındırılmış bir yaşamdır. Jineoloji, kadının öz savunmasıdır ve tüm sosyal bilimlerle bağ kurmak istiyor. Sadece teori üretmiyor, aynı zamanda sorunlara çözüm yolu gösteriyor" dedi. 

POZİVİTİZMİN TEMELİ SÖMÜRGECİLİK

Daha sonra ise araştırmacı Mechthild Exo, metodoloji başlığı altında pozitivizmi ele aldı. "Pozitivizmin temeli sömürgeciliktir" diyen Exo, şöyle devam etti: "Batı görüşüne uymayan, bilim, felsefe gibi farklı alanlarda çalışmalar yürüten kadınlar önce dışlanıyor, sonra ’cadı' diye nitelendirilerek yakılıyordu. Kadın haklarını savunan, toplumsal ve bilimsel yeniliklere yol açan kadınlar, resmen avlanarak katlediliyordu. Bu denli kadın düşmanlığının nedeni iktidar korkusuydu." 

Kadınların yakılarak katledilmesinin modern düşünce tarzının temelini oluşturduğunu savunan Exo, “Günümüzde de pozitivizmi savunabilmek için eşitliği savunan düşünce yapıları kırılıyor, globalizm üzerinden insanlar aynı tarzda kategorize ediliyor, özellikle toplumsallıktan dışlanan kadınların yetenek ve eğilimleri inkar ediliyor, kadınlar bilim ve felsefeden dışlanıyor. Bu yüzden de kadınlar toplum içerisinde en büyük zararı yaşayan kesimdir" diye konuştu.

ROJAVA SERGİSİNE ZİYARET

Öğleden sonra ise kadınlar, Alman Katolik Kadınlar Birliği’nin kilisede düzenlediği Rojava Sergisi’ni ziyaret etti. Ziyarette Rojava Kadın Vakfı temsilcisi Meike Nack, Rojava’da kadınların inşa çalışmalarını anlattı. Sunumu ilgiyle dinleyen kadınlar, sorular yöneltti. Ardından Rojava’ya özgü hazırlanan yemekler kadınların beğenisine sunuldu. 

MÜCADELE DENEYİMLERİ

Seminerin ikinci gününde ise kadınlar, kendi ülkelerindeki kadının tarihsel, sosyolojik konumunu, toplumsal zihniyetin yanısıra kadın örgütlenmelerine ve mücadelelerine dair deneyimleri, sinevizyon, grafik ve fotoğraflar eşliğinde anlattı. 

Anlatımlarda Çek Cumhuriyeti'nde kadınların seks kölesi olarak sömürülmelerine karşı bazı isimlerin sergilediği direniş, İspanya'da kadınların cinsiyetçiliğe karşı direniş sergileyen kadınlar sayesinde toplumun ayaklanmaya cesaret etmesi, Kolombiya ve Meksika’da toplu ‘cadı avları’ ve İtalya’ya yerleşen ve iş ve sağlık güvencesinden yoksun yaşayan göçmen ve siyahi kadınların kaçak işçiliğe yönelmeleri ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan kadın öncülüklü toplulukların yaşamı dikkat çekti. 

BİLİMSEL TEORİLER

Eğitimin üçüncü gününde ise ataerkil topluluklar, ücretsiz kadınlar,  unutulan feminizmler, liberal feminizm, radikal feminizim, eşcinsellik teorisi, eşcinsel gerçekler, transfeminizm ve eşcinsel aktivizm gibi konu  başlıkları masaya yatırıldı. Her bir sunum ardından katılımcıların sorularına yanıt arandı. 

Çeşitli terimler altında anlatılan bilimsel teoriler video görüntüleri, kısa film ve belgesellerle zenginleştirildi.