2. Dünya Kadın Konferansı atölye çalışmaları ile sürüyor

Nepal’in başkenti Katmandu’da düzenlenen 2’nci Dünya Kadın Konferansı atölye programı ile devam ediyor. Kürt Kadın Özgürlük Hareketi temsilcileri konuşmacı olarak katıldıkları atölyelerde deneyimlerini dünya kadınlarıyla paylaşıyor.

Nepal’in başkenti Katmandu’da düzenlenen 2’nci Dünya Kadın Konferansı atölye programı ile devam ediyor. Kürt Kadın Özgürlük Hareketi temsilcileri konuşmacı olarak katıldıkları atölyelerde deneyimlerini dünya kadınlarıyla paylaşıyor.

13 Mart’ta başlayan 2’nci Dünya Kadın Konferansı atölye programı ile sürüyor. Dün başlayan ve bugün devam edecek olan atölyelerde Kürt Kadın Özgürlük Hareketi temsilcileri sunumlarla deneyimlerini paylaşıyor. 9 başlık altında gerçekleştirilen atölye çalışmaların 3’ünde Kürt kadınları da yerlerini alıyor. İki gün boyu sunum ve tartışmalarla yürütülen atölye çalışmaların başlıkları şöyle: Emperyalizm, kapitalizm ve kadın üzerindeki baskı; kadın hareketleri ve örgütlenme deneyimleri; hücum savaşları ve kadınların özgürlük mücadeleleri ile bağımsızlık savaşlarındaki rolü; işçi mücadelelerinde kadınların rolü; genç kadınlar ve kadın hareketlerine katılım düzeyleri; kadın ve çevre hareketleri; kadın özgürlük mücadelesi; kadına yönelik şiddet ve savaş; kırsal alandaki kadınların yaşamı ve mücadelesi.

Kürt Kadın Özgürlük Hareketi adına kurum temsilcileri üç atölye çalışmasına konuşmacı ve düzenleyici olarak katılarak, kendi mücadele deneyimlerini paylaşıyor. ‘Kadın hareketi ve örgütlenme deneyimleri’ başlıklı atölyeye Hewlêr merkezli Kürt Kadın İlişkiler Merkezi (REPAK) adına Meral Çiçek katılarak, Kürt Kadın Özgürlük Hareketi’nin özgün örgütlenme tarihçesini anlattı. Çiçek sunumunda Kürt Kadın Hareketi’nin hem ideolojik ve pratik gelişim seyrini hem de örgütlenme forumlarını aktarırken, örgütlenme düzeyinin doğrudan ideolojik mücadele ile bağlantılı olduğuna vurgu yaptı.

Aynı atölye çalışmasında Özgür Kadınlar Kongresi KJA’dan Özlem Yasak, Bakur’daki öz yönetim direnişleri ve kadının öncülüğünü somut örnekler üzerinden anlattı. Türk devletinin Kürt halkının öz iradesini kırmak amacıyla gerçekleştirdiği katliamların boyutunu somut rakamlarla aktaran Yasak, sunumunda Demokratik Konfederalizmi de katılımcılara özetleyerek anlattı. Özellikle Nepalli kadınların yoğun ilgi gösterdiği panele konuşmacı olarak Filipinler’deki çatı kadın örgütü GABRIELA’dan Joan Salvador da bir sunum yaparak, ülkesinde yaşayan kadınların durumunu ve mücadele deneyimlerini paylaştı.

Yoğun ilgi çeken bir diğer atölye ise, YPJ temsilcisi Xalia Namad’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘hücum savaşları ve kadınların özgürlük mücadeleleri ile bağımsızlık savaşlarındaki rolü’ başlıklı çalışma. Xalia Namad, konuşmasında Rojava devrimini ve kadınların direnişte ve sistem inşasında oynadığı öncü rolü anlattı. Rojava devriminin kadın devrimi olduğunu vurgulayan YPJ temsilcisi, bu devrimin silahlı direnişle sınırlı ele alınmasının yanlış olduğunun altını çizdi. Kadınların Rojava’da yaşamın ve mücadelenin her alanında öz savunmasını geliştirdiğine dikkat çeken Xalia Namad, Kongra Star çatısı altında geliştirilen kadın örgütlülüğünü örneklerle paylaştı.

Uluslararası Kadınlar İttifakı IWA tarafından düzenlenen atölyede KJA üyesi Sultan Şafak da konuşma yaparak, Bakûr’daki siyasi gelişmeleri, AKP hükümetinin başlattığı topyekun savaşı ve Kürt halkının geliştirmiş olduğu öz yönetim direnişini ele aldı. Sultan Şafak konuşmasında ayrıca öz savunma hususunu açımlayarak, Kürt Kadın Hareketi için öz savunmanın silahlı mücadele ile sınırlı olmadığını, kadınların yaşamın her alanında öz savunmasını geliştirmesi gerektiğini ve kimlik farkındalığının bile öz savunma kapsamında olduğunun altını çizdi.

Kürt kadınlarının yer aldığı bir diğer atölye çalışması da ‘kadın özgürlük mücadelesi’ başlıklı atölye. Bu atölyeye de Almanya merkezli CENİ Kürt Kadın Barış Bürosu’ndan Songül Talay konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılara Kürt kadın özgürlük mücadelesini aktaran Talay, sunumunda Kürt Kadın Özgürlük Hareketi tarafından geliştirilen kadın ve yaşam bilimi Jineoloji’ye özel yer ayırdı. Kadın Kurtuluş İdeoloji’sini 5 ilkesiyle birlikte özetleyen CENİ temsilcisi, ideolojik mücadelenin toplumdaki karşılığını somutlaştırarak paylaştı.

Kürt Kadın Hareketi adına yapılan sunumlar yoğun ilgi çekerken, dinleyiciler sordukları çok sayıda soru ile Kürt kadınlarının deneyimlerini daha yakından tanımadık istediklerini ortaya koydu. Bugün de devam edecek olan atölye programında Rojava’daki çatı kadın örgütü Kongra Star’dan Rohaş Şêxo ile Rûfind Xelef de deneyimlerini aktaracak.

Konferansta 2 gün süre ayrılan atölye çalışmalarında sunumlar yanı sıra bütün katılımcılarla ortak tartışmalar da yürütülüyor. Bu tartışmalarda ulaşılan sonuçlar konferansın son günü olan 18 Mart’ta yapılacak sonuç toplantısına sunulacak. Böylece atölye çalışmalarında yürütülen tartışmalar konferansın genel sonuçlarına da yansıyacak.

Yarın ve öbür gün ise her ülkeden 5 delegenin katılımıyla genel kurul toplantısı gerçekleştirilecek. Kürdistan, Dünya Kadın Konferansı’nda ayrı ülke statüsüne sahiptir. Genel kurul toplantısında dünya kadınlarının durumu, örgütlenmeleri, gündemleri ve mücadele perspektifleri tartışılıp ortaklaştırılacak. Genel kurul, konferansın karar organıdır. 

...