2. Dünya Kadın Konferansı Nepal’de başladı

Nepal’in başkenti Katmandu’da 13-18 Mart arası ikincisi yapılan Dünya Kadın Konferansı için ülke delegasyonu ve katılımcı kadınların yaptığı yürüyüş ve açılış etkinliği ile başladı.

Katmandu Bhitkutu Mandaop alanında bir araya gelen 1500’ü aşkın kadının katıldığı yürüyüş saat 12’de start aldı. 

Yürüyüş kolunun en önünde konferans örgütleme komitesi yer alırken Sosyalist Kadın Meclisi temsilcisi Fadime Çelebi, SKB üyeleri, YPJ Komutanı Rengin Rufin Xelef, Kongre Star ve NAVDEM temsilcileri de yürüyüşte yerlerini aldı.

Ayrıca Feminist Örgütler, COURAGE, 8 Nepal Kadın Örgütleri, Fas, Mısır, Hindistan, Young Struggle üyesi kadınlar, Endenozya, Fillipin ve başka kadın örgütlerin temsilcileri de katıldı.

Kadın örgütleri eylemde kendilerini temsil eden bayrak, döviz, pankartlar, Suruç şehitlerinin ve Sakine Cansız’ın resimleri taşındı. Nepalli kadınlar renkli görüntüler oluştururken yöresel folklorik kıyafetleri, söyledikleri marşlar ve dansları ile eyleme coşku kattı.

Şehir merkezinde yapılan yürüyüş boyunca kadınlar sloganlar attı ve marşlar söyledi.

Nepal Akademi salonu önünde sonlandırılan yürüyüşün ardından akademi salonuna geçen katılımcılarla 2.Dünya Kadın Konferans’ının resmi açılış töreni yapıldı.

Açılış konuşmasını Nepal kadın örgütü ANVA temsilcisi yaptı. Temsilci, “Nepal olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Deprem sonrası çok acılar yaşadık. Enternasyonal dayanışmada bulunan tüm kadın örgütlerini selamlıyoruz. Emperyalizme karşı ortak mücadeleye karşı ezilen bir cins olarak ezen cinse karşı mücadeleyi büyütüyoruz. Bu konferansta ortak mücadeleyi büyütmek için buradayız” dedi.

Konuşmanın ardından konferansı örgütleyen komite temsilcileri sahneye davet edildi. Konferansı örgütleme sürecinde çalışmada aktif yer alan Nepal Kadın örgütlerinin temsilcileri de sahnede yer alması ile bileşenler adına genel bir konuşma yapılarak kadın konferansı selamlandı.

Nepal Parlamento sözcüsü kadın milletvekili Ansari Gharlie’de açılışa katılarak bir konuşma yaptı. Gharlie konuşmasında “bu konferans dünya kadınlarına güç veriyor. Irkçılık, cinsiyetçilik, küreselleşmeye karşı güçlü bir kadın hareketine ihtiyaç var. Nepal parlamentosu olarak, kadının eşitlenmesi için anayasal düzlemde çalışmalar yürüttüklerini kadının her alanda eşitlenmesi için mücadele ediyoruz. Artık Nepal kadınları olarak kız çocukları doğurmaktan onur duyuyoruz” dedi.

Kurum temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından kültürel etkinlik sunuldu. Kobane ve Rojava devrimini selamlayan kadınlar, Kobane üzerine hazırladıkları bir parçayı toplu halde söyledi. Ayrıca Nepalli kadınlar katılımcılara bir müzik dinletisi sundu.

Katmandu Nepal Akademisi salonunda yapılan konferansın birinci gününde ayrıca ülke delegeleri kayıtlarını yaptırırken bir arada olmanın, yeni dostluklar yaratma ve mücadele ortaklığını büyütme heyecanı yaşıyor.

Gerçekleştirilen açılıştan sonra 14 Mart günü yapılmaya başlanılacak oturumlarda Dünya deneyimlerini paylaşırken kadın özgürlük mücadelesine yönelik birçok konu başlığını ele alacak.

Konferans süresi boyunca “Ekonomik Kriz ve kadın” “Cinsellik ve kadın vücuduna bakış açısı”, “İşçi kadınlar ve işçi sınıfında, sendikalarda kadının rolü ve mücadelesi”, “Kırsal alanda kadının yaşamı ve mücadelesi”, “Çevreci kadın hareketi ve doğa için mücadele, eden kadınlar”, “dünyada açlık ve fazla üretim”, “Yerli halkaların kadınları ve ezilmiş kimliğe sahip kadınların ırkçılığa karşı mücadelesi”, “Genç kadınların yaşamı ve mücadeleye katkıları”, “20 yy sosyalist ülkelerde kadın deneyimleri”, “Savaşlarda özgürlük ve bağımsızlık için mücadele eden kadınlar” ve “mülteci kadınların durumu” üzerine atölye çalışmaları yapılacak.