2’nci Dünya Kadın Konferansı devam ediyor

Nepalin'in başkenti Katmandu'da 13 Mart'ta başlayan 2’nci Dünya Kadın Konferansı, Genel Kurul toplantısıyla devam ediyor. Genel Kurul toplantısı başta Halepçe olmak üzere soykırımlarda yaşamını yitirenleri anma ile başladı.

'Kadınlar dünyanın en yüksek dağlarını tırmanıyor' sloganıyla 13 Mart'ta Nepal'in başkenti Katmandu'da başlayan 2’nci Dünya Kadın Konferansı, bugün Genel Kurul toplantısıyla devam etti.

Toplantının divanında Ortadoğu Koordinasyonu adına Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Özlem Yasak ve Kürt Kadın Dışilişkiler Merkezi (REPAK) sorumlusu Meral Çiçek yer aldı.

Dünya kadınlarının sorunları, örgütlenme düzeyi, mücadeleleri ve önümüzdeki süreçte açığı çıkması gereken perspektifin tartışıldığı  2’inci Dünya Kadın Konferansı'nın Genel Kurul toplantısının açılış konuşması  milletvekili, Asya koordinatörü ve aynı zamanda Nepal Birleşik Kadın Örgütü Üyesi Durga Pradel tarafından yapıldı.

'KADINLAR ULUSLARARASI DAYANIŞMAYI YÜKSELTMELİ'

Pradel açılış konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Bugün ve yarın dünya kadınları olarak mücadelemizi, sorunlarımızı ve perspektiflerimizi tartışacağız. Bu konferans yerel ve yerli kadın örgütlerinin konferansıdır. En çok onların sesi olmalıyız. Onların hakları ve özgürlüğü için mücadeleyi yükseltmeliyiz. Temel gündemimiz kadınlar için adalet ve özgürlük olacak. Nepal'de kadınlar uzun bir mücadele tarihçesine sahip. Birçok hak kazandık. Ama haklarımızın uygulanması için de mücadele etmeliyiz. Bu konferansın sloganı, “kadınlar dünyanın en yüksek dağlarına tırmanıyor.” Bu sloganın yaşamsallaşması için dünya kadınları Uluslar arası dayanışmayı yükseltmeli. Umarım bu konferans, bu hedefe büyük ve anlamlı bir katkı sunar.”

'KADIN HAREKETİNİN YENİDEN İNŞA EDİLMESİ GEREKİR'

Açılış konuşmasının ardından Avrupa Kıta raporu, kıta koordinatörü Halinka Augustin tarafından sunuldu. Kadınların çifte sömürüsünün hala kapitalist düzenin temelini oluşturduğunu söyleyen Augustin, kadınların dünyanın dört bir yanında aynı sistem tarafından sömürüldüğünü ifade etti. Avrupa'daki güncel gelişmeler hakkında bilgi veren Halinka Augustin, mülteci akını ile birlikte ağırlıkta genç ve kadınlardan oluşan yeni bir enternasyonalist hareketin oluştuğunu, ancak bunun karşısında Avrupa hükümetlerinin mültecilere kapıları kapattığını vurguladı. AKP hükümetinin faşist ve antidemokratik saldırılarını kınayan Avrupa kıta koordinatörü, Kürt halkının direnişini alkışlar eşliğinde selamladı.

Augustin, konuşmasının devamında Avrupa'daki emekçi kadınların durumu ele alarak, kadınlar arasında işsizliğin giderek arttığını, yine kadınların daha çok düşük ücretli güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Agustin bütün Avrupa ülkelerinde ücret eşitsizliğinin yaşandığını, eşitsizliğin yüzde 20-33 arasında değiştiğini kaydetti.

Burjuva feminizminin kriz yaşadığını da söyleyen Halinka Augustin, kadın hareketinin kitlesel karakterini yitirdiğini ve mücadeleci genç bir kadın hareketinin yeniden inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.

'KADINLAR DİRENİŞİN ÖZNESİ'

Ardından Ortadoğu Koordinasyonu adına rapor sunan Kürt Kadın Dışilişkiler Merkezi sorumlusu Meral Çiçek, Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Çiçek, Ortadoğu'da 3'üncü dünya savaşının yaşandığına dikkat çekerek, kadınlar öncülüğünde çözüm projesi olarak Demokratik Ortadoğu Konfederasyonu’nun geliştirilmeye çalışıldığını kaydetti. Kürdistan'ın dört parçası, Türkiye, Irak, Suriye, İran, Lübnan ve Filistin adına rapor veren Çiçek, Türk devletinin Kürdistan'da geliştirdiği insanlık ve savaş suçları, kadın ve çocuk kırımına dikkat çekti. Kadınların yoğun saldırılar ile karşı karşıya olduğunu, ancak büyük bir direnişin de özneleri olduğunu belirten Meral Çiçek, özellikle Rojava kadın devrimine vurgu yaptı. Kadın gerillaların DAİŞ'e karşı direnişlerinin Irak'ın tümünde yoğun etki yarattığını ifade eden Çiçek, çok sayıda kadının öz savunma eğitimi talebinde bulunduğunu kaydetti.

 2’nci Dünya Kadın Konferansı'nın Genel Kurul toplantısına 13 ülkeden 30 delegasyon katıldı. Avrupa, Ortadoğu, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan delegeler hazır bulundu. Türkiye'den ise 1 kişilik bir delegasyon var.

Raporların okunmasından sonra tartışmalara geçilen Genel Kurul Toplantısı yarın da devam edecek. 

...