GÖRÜNTÜLÜ

8 Mart'ı Mexmur'da gerilla ve halk bir arada kutladı

8 Mart her yıl olduğu gibi bu yıl da Kürdistan'da kutlandı. Bu yılki kutlamalarda Şehit Rüstem Mülteci Kampında (Mexmur) halk ve gerilla birlikte kutladı.

8 Mart dünya emekçi kadınlar günü Ş. Rüstem Cudi (Maxmur) kampında YJA-Star gerillaları ve halkın yoğun katılımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamada YJA-Star komutanı Çiğdem Doğu ve Maxmur İştar kadın meclisi koordinasyon üyesi Medya Cudi birer konuşma yaptı.

 ‘Jin ji bo Rêbertî û azadiya xwe di berxwedanê de ne û bi ruhê 8’ê Adarê Berxwedana Xweseriya Demokratîk Bihêz bikîn’ şiarıyla başlayan kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’in yanı sıra Zilan, Beritan, Arin Mirkan, Silopi’de katledilen 3 siyasetçi kadının da posterleri kutlama için hazırlanan sahneye asıldı.

 Kutlamadan önce binlerce ilkokul, ortaokul ve hazırlık sınıflarında okuyan öğrenciler yürüyüşle kutlama alanına girdiler. Kadınların da rengarenk Kürt ulusal kıyafetleriyle katıldığı kutlama Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

 Saygı duruşundan sonra YJA-Star ve HPG gerillaları askeri tören ardından kutlama alanına geçti. YJA-Star Çiğdem Doğu, 8 Mart’ın önemi üzerine yaptığı konuşmada “Öncelikle Kürdistan'ın tüm direnişçi kadınlarının, YJA-Star ve HPG gerillalarının 8 Mart bayramını kutluyorum. Mehmet Tunç şahsında Cizîr, Silopî, Hezex, Kerboran, Nisêbîn, Gever ve Sur’da öz yönetim direnişlerinde yaşamını yitirenlerin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Bugün Ortadoğu da kadın baharı ama aynı zamanda kadınlar öncülüğünde halklarının yaşandığını, belirtti.

Doğu’nun konuşmasından sonra söz alan İştar Meclisi koordinasyon üyesi, Medya Cûdî 8 Mart direnişinin bugünlere büyük bedellerle geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bugün kadınların direniş günüdür. Bugün serhildan ve özgürlük günüdür. Kürdistan'ın dört parçasından büyük mücadeleler veren kadınların özgürlüğü toplumun özgürlüğü olacak. Eğer biz bugün bu günü böyle coşkuyla kutlayabiliyorsak unutmayalım ki bunun da mimarı Önder Apo’dur.”

Konuşmalardan sonra kutlama Koma Şehîd Berçem, Dengbêj Bêrivan Sayin, gençlerin skeç gösterisi, YJA-Star halay grubu, Maxmur kadın vakfı halay grubu, YJA-Star gerillalarını hazırladığı koro, Maxmur kültür sana kurumunun hazırladığı tiyatro gösterisi ve sanatçıların verdikleri müzik dinletileriyle devam etti.

Kutlama, Narînxan’ın sahne alması ve çekilen halaylarla sona erdi.