Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun’un aile tanımı açısından kavramsal ve yapısal birçok sorunu barındırdığını belirten Mû Milletvekili Sümeyye Boz, AKP'nin toplumu dizayn zihniyetinin özeti niteliği taşıdığını kaydetti.
Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis’ten geçti. Kanuna göre; Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak Aile ve Gençlik Fonu kurulacak. Kamuoyuna AKP tarafından 'Evlenecek genç çiftlere faizsiz 150 bin TL kredi' olarak lanse edilen fonun Meclis’teki görüşmeleri aile tanımından bölgelerin kültürel özelliklerine göre yaş sınırının düzenlenebilmesiyle çocuk evliliklerinin teşvikine, kadına yönelik şiddetten faillerin cezasız bırakılmasına kadar birçok tartışmaya sahne oldu.
ANF’ye konuşan HEDEP Muş Milletvekili Sümeyye Boz, teklifin Genel Kurul’a gelmeden önce bütçe görüşmeleri sırasında AKP'li vekiller tarafından dile getirildiğini, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki ilk tartışmalardan itibaren birçok madde açısından ayrı ayrı itirazlarda bulunduklarını hatırlattı. Boz, aile tanımı açısından kavramsal ve yapısal birçok sorunu barındıran kanunun, AKP'nin toplumu dizayn zihniyetinin özeti niteliği taşıdığını kaydetti.
FONUN NEYE HİZMET EDECEĞİ BELLİ
Aile içi şiddet kapsamında kadın cinayetlerinde hala ‘iyi hal’ indirimi uygulaması varken çıkarılan yeni kanunun ailenin iktidara hizmet edecek şekilde güçlendirilmesi anlamına geldiğini belirten Boz, şunları söyledi: “Fon 'aile müessesesinin güçlendirilmesi, geliştirilmesine dair programları amaçlamaktadır' diye tanımlanmış. Sorun tanımlamayla başlıyor. Yasalardaki aile kavramı genel anlamda sorunlu. Hal böyleyken, aile içi şiddetin önüne geçememişken, cezasızlık politikaları ile buna cesaret verirken bir fon ile ailenin güçlendirilmeyeceği açık. İyi hal indirimlerinden bahsettiğim sırada sözümü keserek 'Biz iyi hal indirimlerini Mart 2022'de kaldırdık' dediler. Oysa devam ediyor. Oransal olarak aile içi şiddette iyi hal indirimini TCK 62/2 ile 1/6 yaptılar ve kamuoyunun tepkisini bu algı çarpıtmasıyla azaltmaya çalışıyorlar. Güçlendirmeye çalıştıkları aile kavramının ne olduğu açıktır. Kanun, Cumhurbaşkanı’na bütçeyi tek seferde iki üç katına çıkartma yetkisi veriyor aynı zamanda. Varlık Fonu’nun yarattığı kötü imaj ortadayken yeni bir fona bulaşmış olmak neden, bu defa hangi yandaşlara, hangi derneklere peşkeş çekeceksiniz, diye sorduk, ancak cevap alamadık. Yerel seçimlere giden süreçte fonun neye hizmet edeceği belli."
ÇOK BÜYÜK BİR RİSK VAR
18-28 yaş arası gençlere evlilik için maddi destek sağlamak amacıyla oluşturulduğu iddia edilen fonun, 'yaş sınırlaması ilgili bölgenin durumuna göre karar verilecektir' ibaresi ile çocuk evliliklerinin önünü açacağını belirten Sümeyye Boz,bu kaygılarını dile getirmelerinin AKP'li vekiller tarafından 'art niyetlilik' olarak nitelendirildiğini söyledi. Fondan faydalanmak için çocuk istismarı anlamına gelen evliliklerin artacağına dikkat çeken Boz, şöyle konuştu: “Çok muğlak bir tanım. Buna karşı çıktık. Çocuk evliliklerinde bir süredir gerileme sağlanmıştı, ancak 18 yaş altının aile rızasıyla evlenilmesinin önünün açılması ve bu evlilik fonu ile sağlanan gerileme duracak ve küçük yaşta evliliklerin önü açılacak. Bölgesel kalkınma, geri kalmışlıkla mücadele deniliyor, ancak Türkiye genelinde erken yaşta evliliklerin bu kanunlar ve bütçelerle desteklenmesi durumu da söz konusu. Sonuç buraya varıyor. Devlet geri zihniyeti kanunlarla destekleyemez. Bu fondan faydalanmak için istismarcılar da sıraya girecek. Çok büyük bir risk var.”