İran’da Kürt kadın aktiviste 74 kırbaç cezası

Doğu Kurdistan’ın Sine şehrinde yaşayan Kürt kadın aktivist Roya Heşmati, parkta başı açık bir fotoğraf paylaştığı için 74 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Cezasının infazı sırasında başörtüsünün düşmesi üzerine yeni bir ceza ile tehdit edilen Heşmati, kafa, omuz, sırt, bacaklarına yönelik işkenceye maruz kaldı.

Kırbaçlanırken 'Jin, Jîyan, Azadî' sloganını atan Heşmati, onurlu bir mücadele yürüttüğünü ve cezanın kendisini etkilemediğini belirtti.

İnfaz öncesinde avukatıyla 7. Bölge adliyesine gittiklerini ifade eden Heşmati, ceza infazı sırasında başörtüsünün düşmesi üzerine daha fazla ceza tehdidiyle karşılaştığını aktardı.

Direnişini sürdüreceğini belirten Heşmati, yaşadığı süreci şu şekilde anlattı:

“Giriş kapısında geri çevrildik ve infaz şubesine giderken başörtümü çıkardım. Şubedeki yetkili 'Başınızı belaya sokmamak için başörtünüzü takın' dedi ama ben 'Bu kırbaç için geldim, takmayacağım' diye cevap verdim. Bir yere seslendiler, infazdan sorumlu görevli üst kata çıkıp 'Başörtünüzü takın ve beni takip edin' dedi. Ben 'takmayacağım' dedim. 'O zaman ne yapacaksın? Seni nerede olduğunu bilecek şekilde kırbaçlayacağım ve sana yeni bir dosya açacağım, tekrar misafirimiz olman için yetmiş dört kırbaç daha atacağım' dedi."

Heşmati, infaz sürecinde başörtüsünü defalarca çıkardığını ve direnişini sürdürdüğünü vurgulayarak, "Esaretimizin kara gecesi şafak vakti olacak, bütün taze yaralar iyileşecek, bütün prangalar baltaya dönüşecek" dedi.