İsveç’de Êzidî kadın ve çocukları köleleştiren bir kadın soykırımla suçlandı

İsveç mahkemeleri 52 yaşındaki bir kadını 2014-2016 yılları arasında Reqa’da evinde Êzidî kadın ve çocukları köleleştirdiği gerekçesiyle soykırımla suçladı.

DAİŞ çetelerinin Êzidîlere yönelik işlediği suçlarla ilgili İsveç'te açılan ilk soruşturmada sözkonusu kadın “soykırım, insanlığa karşı suçlar ve ciddi savaş suçları” ile suçlandı.

İsveç vatandaşı olan kadın, 12 yaşındaki oğlunun DAİŞ tarafından çocuk asker olarak kullanılmasına izin verdiği için 2022 yılında İsveç mahkemesi tarafından altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. AP ve Reuters, tutuklu olarak yargılanan kadının adının Lina Laina Ishaq olduğunu yazdı. 

Savcı Reena Devgun AFP'ye yaptığı açıklamada, bir önceki soruşturma sırasında “Reqa'da köle tuttuğuna dair” tanık ifadeleri aldıklarını ve bunun da soruşturmanın derinleştirilmesine yol açtığını söyledi.

Devgun'a göre bu kadının, eylemleriyle DAİŞ’in Êzidîlere karşı daha geniş çapta işlediği suçlara katkıda bulunduğu ortaya çıktı.

Savcı, sanığın DAİŞ çetelerinin Reqa’daki evinde “köle gibi” muamele gören üçü kadın, altısı çocuk dokuz kişiyi alıkoyduğunu belirtti.

Yirmi gün ile yedi ay arasında tuttuğu bu kadın ve çocuklar ev işlerini yapmaya zorlanıyordu. 

Devgun, kadın ve çocuklarını “satılmak amacıyla” fotoğraflarının çekildiğini belirtti. Kanıtlar çoğunlukla mağdurların ve kadının evini ziyaret eden kişilerin ifadelerinden oluşuyor.

Bu suçlar İsveç'te ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılıyor. Duruşma 7 Ekim'de başlayacak ve en az iki ay sürecek.

İstihbarat servislerine göre, dörtte biri kadın olmak üzere yaklaşık 300 İsveçli, özellikle 2013 ve 2014 yıllarında Suriye ve Irak'ta DAİŞ saflarına katıldı.