İsviçre'de Paris katliamına öfke: Diktatör yargılansın

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen bir yürüyüş ile anıldı.

9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) için adaletin sağlanması talebiyle İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları bir yürüyüş düzenledi.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde Bahnhofplatz’da bulunan De-Welte Park aralarında SKB, FEDA, BastA, Rojava Komitesi Basel ve Zürih, SYKP, WDR, Avrupa Kadın Dayanışması, Aufbau, Lotta Bs dahil İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı onlarca kurum ve siyasi parti temsilcilerinin yer aldığı eylemde “Faili biliyoruz, bu katliamın sorumlusu Erdoğan yargılanmalı” şiarıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi.

“Katliamın sorumlusu Erdoğan’dır, katliamın hesabı sorulmalı” ana pankartı, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile katliamcı ve işgalci Türk ordusu tarafından yine Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 4 Ocak 2016 tarihinde Silopi'de katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır'ın fotoğraflarının taşındığı eylemde Kürdistan ve dünya devrim mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. 

Eylemde TJK-E adına Zozan Derik, FEDA adına Songül Çelik, BastA Partisi adına Sina Deiss, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına Gülderen Sevim, Avrupa Kadın Dayanışması adına Hülya Orak ile Basel ve Zürih Rojava Komiteleri temsilcileri birer konuşma yaptı.

Eylemdeki konuşmalarda Cansız, Doğan ve Şaylemez’in katledilmesinin Erdoğan’ın yargılanması için yüzlerce nedenden biri olduğu belirtildi.

Konuşmaların ardından halk, yürüyüşe geçti.

Erdoğan rejimi tarafından katledilen kadınların isimlerinin taşındığı eylemde Basel Kanton Parlamentosu başta olmak üzere kentin önemli merkezlerine aktivistler pankart ve dövizler astı.

Eylem devrimci marş ve şarkılar eşliğinde Dreirosenpark’ta sloganlarla sona erdi.