İtalya'da on binlerce kişi kadına şiddeti protesto etti

Üniversite öğrencisi Giulia Cecchettin'in eski erkek arkadaşı tarafından katledilmesi, ortalama olarak her üç günde bir kadının öldürüldüğü İtalya'da on binlerin öfkesine yol açtı.

Eski kız arkadaşını öldürdüğünden şüphelenilen İtalyan bir erkeğin Almanya'dan iade edilmesi sırasında, on binlerce kişi Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için İtalya'nın büyük şehirlerinde sokaklara döküldü.

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Giulia Cecchettin'in iddiaya göre eski erkek arkadaşı tarafından katledilmesi, ortalama olarak her üç günde bir kadının öldürüldüğü İtalya'da öfkeye yol açtı.

21 yaşındaki şüpheli Filippo Turetta, Cumartesi günü sabah saatlerinde Venedik havaalanına indi. İtalyan basınında çıkan haberlere göre, Cecchettin'in ölümüyle ilgili soruşturmada sorularla yüzleşmek üzere derhal kuzeydeki Verona kentindeki bir hapishaneye nakledildi.

Giulia Cecchettin, biyomedikal mühendisliği diplomasını almasına birkaç gün kala, Turetta ile Venedik yakınlarındaki bir alışveriş merkezinde hamburger yemek için buluştuktan sonra ortadan kaybolmuştu. Dava İtalya'yı sarstı.

Cesedi 18 Kasım'da Alpler'in eteklerindeki bir gölün yakınındaki bir hendekte siyah plastik torbalarla örtülü halde bulundu. Turetta ertesi gün Almanya'da tutuklandı.

Giulia Cecchettin'in öldürülmesi, birçok kadının ataerkil tutumların hâlâ yerleşik olduğunu söylediği İtalya'da benzeri görülmemiş bir acı ve öfke dalgasına yol açtı.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl İtalya'da şu ana kadar 106 kadın katledildi. Bunların 55'inin partneri veya eski partneri olduğu iddia ediliyor.

Başkentteki mitingi düzenleyen şiddet karşıtı feminist hareket Non Una Di Meno'dan aktivistler, "Roma işgal edildi... biz 500 bin kişiyiz" dedi.

İtalya genelinde gerçekleşen gösterilerin çoğunda Cecchettin ve onun çarpıcı hikayesi anıldı.

İtalya’daki toplumsal cinsiyet şiddetine karşı protesto çağrılarına her yaştan binlerce erkek de yanıt verirken, Kürtler de YPJ flamaları ve Paris'te katledilen Kürt kadınların fotoğraflarıyla alandaki yerini aldı.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ediyor. En son BM verilerine göre, dünya genelinde 700 milyondan fazla kadın (neredeyse üçte biri) hayatlarında en az bir kez fiziksel ve cinsel yakın partner şiddetine, partner dışı cinsel şiddete veya her ikisine de maruz kalıyor.