GÖRÜNTÜLÜ

Özgürlük Sosyolojisi ile farkındalık

Samiya Xelîl, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Özgürlük Sosyolojisi eserini okuma ve tartışma grubunda yer alarak, kadın mücadelesinin derinliğine ve önemine dair farkındalık kazandıklarını söyledi.

Samiya Xelîl (47), 26 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle yaşamını şekillendiriyor. Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle 1998’de tanışan Samiya Xelîl, kadın kimliğini keşfederek, topluma fayda sağlama kararlılığıyla yola çıktı. Rojava Devrimi'nde aktif rol alarak, kadın hakları mücadelesinde yer aldı. Samiya Xelîl, Abdullah Öcalan’ın Özgürlük Sosyolojisi eserini okuma ve tartışma grubunda yer alarak, kadın mücadelesinin derinliğine ve önemine dair farkındalık kazandıklarını vurguladı.

26 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle tanışan Samiya Xelîl, ANF’ye konuştu.

Samiya Xelîl, şunları söyledi: “21 yaşına kadar Önder Apo’nun fikirleriyle tanışmamıştım. Önder Apo’nun fikirlerinden uzak bir kişiliğe sahiptim. Eşim yurtseverdi. Onun aracılığıyla Önder Apo’nun felsefesiyle tanışma imkânım oldu. Önder Apo’nun fikirleriyle tanışmadan önce evinin kadını, çocuklarının annesiydim. Eşimin, hevallere evin kapısını açması ve hevallerle hareket etmesi, yakından bağ kurmama vesile oldu. Yurtsever bir kadın kimliğine bürünmenin aşamasını yaşıyordum. Dolayısıyla rejiminin de baskıları artmıştı. Eşim bir buçuk yıl BAAS rejimi tarafından tutuklandı, işkence gördü. Bu bağlamda aileye dönük baskılar da kesilmez oldu. Onlar baskı uyguladıkça doğru yolda olduğumun farkına daha da varmıştım. Artık eski Samiya’nın değişmesi gerektiği kanaatine varmıştım. Evin dışına çıkarak topluma fayda sağlamam gerekiyordu. Aslında kapımı hevallere açmanın bir kadın olarak nelere vesile olduğuna şahsımda görmüştüm.”

KOMÜNLERDE HALKINA HİZMET ETTİ

Rojava Devrimi ile Şehit Berxwedan Komünü’nde devrime hizmet ettiğini belirten Samiya Xelîl, şöyle devam etti: “Kızım ile komün faaliyetlerine dahil olduk. Önder Apo şahsında yıllardır yürütülen mücadele meyve vermiş ve Kadın Devrimi olarak yankılanan Rojava Devrimi gerçekleşmişti. Önder Apo’nun felsefesini tanımıştık, mücadele ediyorduk fakat BAAS rejiminin baskısı ister istemez kadınların hayatını rutinleştiriyordu, bir kısır döngü haline getiriyordu. Devrimin mimarı olan Önder Apo sayesinde hakkımız olana kavuşmuştuk. Devrimle kadının özüne tekrar dönüş mücadelesi verildi ve böylece bir kadın olarak kadın haklarını elde ettik. Önder Apo’nun felsefesiyle kadınlar bugünlere geldi, mücadele etme gücüne sahip oldu.”

ÖZGÜRLÜK SOSYOLOJİSİ’Nİ OKUYORLAR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın beş savunmasından biri olan Özgürlük Sosyolojisi’ni okuduklarını kaydeden Samiya Xelîl, şunları paylaştı: “Bir grup kadın bir araya gelerek haftada bir kez Önderliğin eserini okuyoruz. Okunan savunmanın her bir bölümünde tartışma yürütülüyor ve bu yöntem ön açıcı oluyor. Okudukça gelişim kaydettiğimizin farkına varıyoruz. Önderliği anlamak, konuşmakla değil felsefesini okumakla gerçekleşiyor. Önderliği okudukça derinleşiyoruz. Toplumda var olan kriz dönemleri, aile ve toplum gerçekliği ve kadın mücadelesinin önemini iliklerimize kadar hissediyoruz. Önderliği okuduğumda anlattığı konuları birebir yaşadığımı, böylesi zamanlara şahit olduğumu derinden hissediyorum.”